ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ - Ερευνητικό κέντρο αποκτά το ΙΝΓΚ

Νέα εποχή σηματοδοτεί για το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) η δημιουργία υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την κυβέρνηση

Νέα εποχή σηματοδοτεί για το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) η δημιουργία υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την κυβέρνηση. Η δανειακή σύμβαση ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον πρόεδρο του ΔΣ του ΙΝΓΚ κ. Παύλο Φωτιάδη και τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, καθ. Λεωνίδα Φυλακτού.

«Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και να δω από πρώτο χέρι την εξαιρετική εργασία που διεξάγεται στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στην έρευνα», ανέφερε ο κ. Χόγιερ και συνεχάρη τη διεύθυνση, διοίκηση, το προσωπικό του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου καθώς και τους φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής.

Ο κ. Χόγιερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσω της χρηματοδότησης των υποδομών του Ινστιτούτου, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην αναβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κύπρου. «Λόγω του δικοινοτικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα γονίδια μπορούν να ενώσουν την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικα και πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ στηρίζει την κυπριακή οικονομία μέσω της χρηματοδότησης σημαντικών έργων για περισσότερο από 35 χρόνια, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οπως είπε, μόνο κατά τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΤΕπ στήριξε επενδύσεις ύψους 1,4 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας. «Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες του κυπριακού λαού και της κυπριακής κυβέρνησης για την επιβίωση της οικονομίας της Κύπρου, η οποία πράγματι δείχνει μια αξιοσημείωτη πρόοδο» είπε και ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΤΕπ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να στηρίζει επενδύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στο μέλλον.

Στο δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρότασης για την επένδυση 35 εκατ., στις ερευνητικές και άλλες υποδομές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, δόθηκε με σχετική ευκολία και με μεγάλη ευχαρίστηση. «Κατ’ ακρίβεια, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο επένδυσης του δημοσίου χρήματος από την επένδυση σε ένα τέτοιο, διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο, ερευνητικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Σε ένα Ινστιτούτο που προσφέρει ήδη υπηρεσίες υγείας ψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας και που αποτελεί υπόδειγμα διοικητικής και επιστημονικής αυτονόμησης», ανέφερε και απηύθυνε έπαινο και ευχαριστίες προς το Συμβούλιο, την Διεύθυνση, το προσωπικό και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου για την εξαιρετική δουλειά και για την φιλοδοξία τους να οδηγήσουν το Ινστιτούτο ακόμη πιο ψηλά. «Η ΕΤΕπ, η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτεί αυτό το έργο με 26εκ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αλλά και με κυβερνητική εγγύηση και με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους του κράτους για αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς το Ινστιτούτο για να καλύπτονται πλήρως οι δόσεις αποπληρωμής του δάνειου» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ Παύλος Φωτιάδης είπε ότι η δημιουργία του νέου κτιρίου αποτέλεσε ένα από τους κορυφαίους στόχους που έθεσε η διοίκηση πριν από τρία χρόνια. «Το Ινστιτούτο συμπληρώνει φέτος σχεδόν τριάντα χρόνια παρουσίας, και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την αποδοχή της οποίας τυγχάνει από την κοινωνία, τη διαχρονική στήριξη που απολαμβάνει από την πολιτεία και την τεράστια αναγνώριση που έχει από τη διεθνή επιστημονική και ερευνητική κοινότητα» σημείωσε και επεσήμανε ότι το Ινστιτούτο δεν αποτελεί μόνο ένα ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, ένα δυναμικό οργανισμό, ο οποίος είναι δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας κάνοντας τις δυσκολίες της ζωής λιγότερο επώδυνες. «Η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα αποτελεί επιβεβαίωση της μεγάλης συνεισφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής στον τομέα της έρευνας και υγείας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού είπε ότι η σύμβαση δανειοδότησης σηματοδοτεί την απαρχή της μεγαλύτερης επέκτασης που έγινε στο Ινστιτούτο από ιδρύσεώς του, το 1990.  Το νέο κτίριο θα είναι αντίστοιχο του υφιστάμενου, έκτασης περίπου 10,000 τετραγωνικών μέτρων. Θα δημιουργηθεί με αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή και νέας τεχνολογίας εξοπλισμό, στο οποίο θα στεγαστούν νέες ερευνητικές ομάδες. «Η επέκταση του Ινστιτούτου δεν είναι μόνον κτηριακή» είπε ο κ. Φυλακτού, διευκρινίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα καλύψει νέες ερευνητικές δραστηριότητες σε τομείς αιχμής, στον ευρύτερο τομέα της Υγείας που δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, ενώ επίσης, θα αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες, κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο. «Ο αντίκτυπος θα είναι ευεργετικός έναντι της κοινωνίας και θα υπηρετήσει τον στόχο ύπαρξης του Ινστιτούτου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας. Τα οφέλη όμως θα είναι και οικονομικά, επίσης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους αλλά και για το κράτος» κατέληξε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε για τη συνομολόγηση της συμφωνίας χρηματοδότησης καθώς και τον Δήμο και προσωπικά τον Δήμαρχο Αγ. Δομετίου, Κώστα Πέτρου.


______


ANAΛΥΤΙΚΑ ΟΙ OMIΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:


Βέρνερ Χόγιερ
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)


Dear Minister,

Dear Hosts and Distinguished Guests,
Ladies and gentlemen,


It is a great pleasure to be here with you today, in a country where I have always felt welcomed.

Μost importantly, it is a great honour for me to be present at this ceremony commemorating EIB’s support to an important medical research operation in Cyprus, through which the Cyprus Institute of Neurology and Genetics will be able to upgrade and revamp its research facilities for treating and rehabilitating all Cypriot patients. Due to the bicommunal character of the Institute, it is indeed no exaggeration to say “genes can unite Cyprus”.The European Investment Bank’s main role is to invest in Europe’s growth, through building innovation and financing sound and sustainable projects. This has been a reality in the case of Cyprus. We have been active in Cyprus for more than 35 years, supporting its economy through the promotion of important public and private sector investments. Only in the last 5 years our support to priority investments in the country amounted to EUR 1.4 billion. This includes 240 million EURO in 2016 alone, which correspond to 1.4% of the CY GDP.


The 26 million EURO EIB financing for the expansion research program of the Cyprus Institute of Neurology and Genetics consists another significant step of EIB’s financing in the island; the support for important medical research. I had the opportunity this morning to take a tour around the Institute’s facilities and to see at first hand the excellent and memorable work that is being carried out in the provision of health care and research in battling genetic and neurological disorders. And for this I congratulate Dr Phylactou, the staff and students at the Institute as well as Mr Photiades and the Board for their noteworthy efforts in trying to improve the daily lives of their patients.

Although EIB’s main objective for financing this operation has been to support the Institute’s infrastructure, nevertheless the end result will be the improvement of the quality of medical services provided. It is our firm belief that an improved work environment and quality research will attract both local and international scientists, thus increasing the Institute’s scientific potential and improving the offer of health care services for the Cypriot population, adding to the increase of quality of life for the country.

 

Ladies and gentlemen,


We do recognise the tremendous efforts of the Cypriot people and the Cypriot Government in the survival of the Cyprus economy, which is indeed showing a remarkable progress.

Nevertheless, we know that challenges still lie ahead.  EIB reaffirms its commitment to continue supporting worth-while investments that can help bring back growth and development and to assist in financing important infrastructures in case of a solution in the future.


Thank you for your time.

__

Χάρης Γεωργιάδης
Υπουργός Οικονομικών


Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα πραγματοποιούμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κυπριακή κοινωνία, την κυπριακή οικονομία και την επιστημονική μας κοινότητα.

Διασφαλίζουμε την χρηματοδότηση και ξεκινούμε αμέσως την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης. Μιας επένδυσης που συνάδει πλήρως και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης και στην οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό συμμέτοχο και υποστηρικτή.

Πριν από δύο χρόνια, να υπενθυμίσω, αποφασίσαμε την μεγάλη επένδυση στις πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 216εκ, για την οποία εξασφαλίσαμε έγκριση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ ύψους 162εκ.

Στα πλαίσια του πετυχημένου σχεδίου χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργεί με κυβερνητική εγγύηση, μέσω των εμπορικών τραπεζών, η ΕΤΕπ έχει επίσης χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολύ σημαντικών ιδιωτικών ιατρικών κέντρων.

Διευρύνοντας το πλαίσιο για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, η κυβέρνηση εφάρμοσε από τις αρχές του έτους Σχέδιο φορολογικών Κινήτρων για Καινοτόμες Επιχειρήσεις που, με ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι έχει αρχίσει να τυγχάνει αξιοποίησης.  Εφαρμόσαμε επίσης τον θεσμό των start-up visas για την προσέλκυση στην χώρα μας νεοφυών επιχειρήσεων.

Και για να πετύχουμε την διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, έχουμε ετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα πανεπιστημιακά spin-offs που εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τέτοιες χειροπιαστές κινήσεις στηρίζουμε την έρευνα και την καινοτομία, διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας και αξιοποιούμε το σημαντικότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το εξειδικευμένο ανθρώπινο μας δυναμικό.

Και είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, που η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνηση της πρότασης για αυτή την επένδυση των 35εκ, στις ερευνητικές και άλλες υποδομές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, δόθηκε με σχετική ευκολία και με μεγάλη ευχαρίστηση.

Κατ’ ακρίβεια, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο επένδυσης του δημοσίου χρήματος από την επένδυση σε ένα τέτοιο, διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο, ερευνητικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Σε ένα Ινστιτούτο που προσφέρει ήδη υπηρεσίες υγείας ψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας και που αποτελεί υπόδειγμα διοικητικής και επιστημονικής αυτονόμησης.

Και θέλω ακριβώς με την ευκαιρία να απευθύνω δημόσιο έπαινο και να ευχαριστήσω το Συμβούλιο, την Διεύθυνση, το προσωπικό και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου για την εξαιρετική δουλειά και για την φιλοδοξία τους να οδηγήσουν το Ινστιτούτο ακόμη πιο ψηλά.

Η ΕΤΕπ, η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτεί αυτό το έργο με 26εκ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αλλά και με κυβερνητική εγγύηση και με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους του κράτους για αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς το Ινστιτούτο για να καλύπτονται πλήρως οι δόσεις αποπληρωμής του δάνειου.

President Hoyer,

For one more time, I feel I should express our gratitude, to you and to your team, for supporting the Cyprus economy and the Cyprus society over the years. The EU bank has been present in Cyprus during the difficult times of the economic recession of our recent past. It offered a crucial helping hand to the effort of turning our economy around. And we continue to work in partnership now, under much improved circumstances, as we continue the effort in order to ensure that Cyprus remains safely on a path of progress and sustainable growth.

And from our side, as shareholders of the bank, let me assure you of our strong commitment towards the bank and to its very successful business model and scope of operations.

Thank you Mr President,

Ladies and gentlemen

Thank you for your attention.

___


Παύλος Φωτιάδης
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου,
Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου


Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

Dear Mr Hoyer,

Your excellencies

Aγαπητοί προσκεκλημένοι,

Kυρίες και Kύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε εδώ στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων χρηματοδότησης της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ερευνητικού του κέντρου. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Ινστιτούτο και την Κύπρο ολόκληρη. Για εμάς στη Διοίκηση, η δημιουργία του νέου κτιρίου αποτέλεσε ένα από τους κορυφαίους στόχους που θέσαμε όταν αναλάβαμε τα ηνία του Δ.Σ. πριν τρία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε τη χαρά μας τη σημερινή μέρα.

Το Ινστιτούτο συμπληρώνει φέτος σχεδόν τριάντα χρόνια παρουσίας, και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την αποδοχή της οποίας τυγχάνει από την κοινωνία, τη διαχρονική στήριξη που απολαμβάνει από την πολιτεία και την τεράστια αναγνώριση που έχει από τη διεθνή επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Με το τρίπτυχο Υπηρεσίες - Έρευνα - Εκπαίδευση, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου υπηρετεί πιστά τον στόχο που έθεσε από την πρώτη μέρα  λειτουργίας του: Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το Ινστιτούτο σήμερα δεν αποτελεί μόνο ένα ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, ένα δυναμικό οργανισμό, ο οποίος είναι δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας κάνοντας τις δυσκολίες της ζωής λιγότερο επώδυνες.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να ευχαριστήσω την κυπριακή κοινωνία , τους εθελοντές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τους χορηγούς μας και γενικά όλους όσοι κάθε χρόνο ενισχύουν τον παλμό της καρδιάς μας που κτυπά στους ρυθμούς της προσφοράς και του αλτρουϊσμού. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης, του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω θέρμα όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Ινστιτούτο όλα αυτά τα χρόνια, τους πρωτοπόρους σκαπανείς ενός Ιδρύματος που κάνουν την Κύπρο περήφανη. Ευχαριστίες οφείλουμε επίσης, στην  Πολιτεία, που παραμένει σταθερός συμπαραστάτης του Ινστιτούτου.

Κυρίες και κύριοι,

Η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα αποτελεί επιβεβαίωση της μεγάλης συνεισφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής στον τομέα της έρευνας και υγείας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Με την άρτια τεχνολογική του υποδομή και την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, το Ινστιτούτο κατόρθωσε να αναγνωρίζεται ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στην προσφορά εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Σας ευχαριστώ 

__


Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού 
Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής
Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου 

 

Kύριε υπουργέ των Οικονομικών

dear mr Hoyer, 

Dear Ambassadors

Κύριε Δήμαρχε

αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, 

κυρίες και κύριοι, 

αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής αλλά και ευγνώμων που έχω την τιμή να απευθύνω χαιρετι-σμό στη σημερινή τελετή. Ευτυχής γιατί ο λόγος παρουσίας μας εδώ είναι σημαντικός για την περαιτέρω πορεία του Ινστιτούτου μας. Ευγνώμων διότι απευθύνω το χαιρετισμό εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Ινστιτούτου και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύ-πρου, που αποτελείται από τους συναδέλφους μου, τους ασθενείς μας και τους φοιτητές μας.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου δημιουργήθηκε πριν από 27 χρόνια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών προ-σφέροντας εξειδικευμένες ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες. 

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που το υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια και τη στήριξη που είχε από την Πολιτεία, το Ινστιτούτο κατέγραψε ραγδαία ανάπτυξη και κατέ-κτησε μια περίοπτη θέση ως ενεργό μέλος της διεθνούς επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. 

Πριν από πέντε χρόνια το όραμα για μετεξέλιξη του Ινστιτούτου σε ακαδημαϊκό κέντρο έγινε πραγματικότητα, με τη δημιουργία της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, η οποία προ-σφέρει ψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της γενετικής, της νευρο-λογίας και των βιοϊατρικών επιστημών.

Όλα τα πιο πάνω συμπληρώνουν τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους το Ινστιτούτο θεμελιώθηκε, υπάρχει και λειτουργεί: Yπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση.  Όλα με αξιακό μέτρο την αριστεία. 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

βρισκόμαστε εδώ για την υπογραφή των συμβολαίων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επεν-δύσεων για τη χρηματοδότηση του νέου ερευνητικού κέντρου και ερευνητικών δραστηριο-τήτων του Ινστιτούτου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση δανειοδότησης σηματο-δοτεί την απαρχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης- επέκτασης που έγινε στο Ινστιτούτο από ι-δρύσεώς του. Το κτίριο που θα ανεγερθεί θα είναι αντίστοιχο του υφιστάμενου, έκτασης περίπου 10,000 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο κτήριο θα δημιουργηθεί με αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή και νέας τεχνολογίας εξοπλισμό, στο οποίο θα στεγαστούν νέες ερευ-νητικές ομάδες. Η επέκταση του Ινστιτούτου δεν είναι μόνον κτηριακή. Η χρηματοδότηση θα καλύψει νέες ερευνητικές δραστηριότητες σε τομείς αιχμής, στον ευρύτερο τομέα της Υγείας που δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας. Επίσης, θα αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες, κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο. Ο αντίκτυπος θα είναι ευεργετικός έναντι της κοινωνίας και θα υπη-ρετήσει τον στόχο ύπαρξης του Ινστιτούτου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθε-νών μας. Τα οφέλη όμως θα είναι και οικονομικά, επίσης για τους ασθενείς και τις οικογέ-νειές τους αλλά και για το κράτος. 

Αγαπητοἰ προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

ολοκληρώνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υ-πουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε για τη συνομολόγηση της συμφωνίας χρηματοδότησης που υπογράφουμε σήμερα. Ευχαριστώ επίσης και το Δημαρχείο και προσωπικά τον Δήμαρχο Αγ. Δομετίου, Κώστα Πέτρου για την αγαστή συνεργασία. 

Ολοκληρώνοντας θέλω να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο και προς όλους τους συναδέλφους στο Ινστιτούτο και στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύ-πρου, στον καθένα τους προσωπικά για τον ζήλο που επιδεικνύουν και για την αγάπη που προσφέρουν ώστε να έχουμε την ευλογία να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. 

 

Σας ευχαριστώ

Related Articles