Οκτώβριος, μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

This October, get involved, get screened, donate, take action and support one another

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου μία στις οχτώ γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερες από 2 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις και γύρω στις 700 χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια κάθε χρόνο. Στην Κύπρο, παρατηρούνται περίπου 600 νέα περιστατικά ετησίως. Παρά τις εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στις γυναίκες.  Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της νόσου παραμένουν άγνωστες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Επίσης, 5-10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού έχουν γενετική βάση, όπου άτομα με συγκεκριμένες παθογόνες γενετικές αλλαγές έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και συμμετέχει σε παγκόσμια δίκτυα κοινοπραξιών για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών (BCAC, ENIGMA, CIMBA). Συγκεκριμένα, η μονάδα Βιοστατιστικής του ΙΝΓΚ ασχολείται κυρίως με τη γενετική επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, αναπτύσσοντας καινοτόμες στατιστικές μεθόδους οι οποίες εφαρμόζονται για την ανάλυση δεδομένων από περίπου 200,000 ασθενείς και υγιή άτομα από 26 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Αυστραλίας, Νότιας και Βόρειας Αμερικής που συμμετέχουν στις προαναφερθείσες κοινοπραξίες. Επίσης, το Τμήμα Γενετικής και Θεραπευτικής Καρκίνου & Υπερδομικής Παθολογίας του ΙΝΓΚ ασχολείται τόσο με την μοριακή διάγνωση της νόσου μέσω παραπομπής κλινικών δειγμάτων από κλινικούς ογκολόγους όσο και με την πειραματική θεραπευτική του καρκίνου μέσω βασικής έρευνας που διενεργείται από το τμήμα με σκοπό την κατανόηση του ρόλου φυσικών διατροφικών ουσιών και πειραματικών θεραπειών στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου. Πρόσφατα, ερευνητές των δύο ομάδων δημοσίευσαν την μεγαλύτερη μελέτη ελέγχου γενετικής προδιάθεσης για καρκίνο του μαστού στην Κύπρο στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2,000 Κύπριες ασθενείς και υγιή άτομα. Μέσω της μελέτης αυτής έχει υπολογισθεί το ποσοστό θετικότητας σε γονίδια που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιθανή τροποποίηση κατευθυντήριων γραμμών στο δικό μας πληθυσμό.  

Έχει υπολογιστεί ότι 23% των περιστατικών καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτραπεί μέσω έγκαιρων διαγνώσεων και προληπτικών μέτρων, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, ενώ καλύτερες θεραπευτικές επιλογές συμβάλλουν στη μείωση θνητότητας του καρκίνου. 

 

 

25 Οκτωβρίου 2023
Λευκωσία
 

Related Articles
winner