ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘ. Λ. ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Πυρήνας μας ο άνθρωπος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του

Αποτίμηση για το 2023 και εκτιμήσεις, προκλήσεις και προοπτικές για το 2024  

 

Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε την πανδημία, αφομοιώνοντάς την στην καθημερινότητά μας, και με την ελπίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία να σταματήσει σύντομα, η χρονιά που μόλις μας άφησε, σημαδεύτηκε από ακόμη έναν πόλεμο, δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τα όρια και τις αντοχές ανθρώπων και κρατών, εντείνοντας τις κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικές κρίσεις παγκοσμίως. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Ινστιτούτο συνέχισε απρόσκοπτα την αποστολή του, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ποιότητας και της αριστείας μας ακέραια. Ακέραια προς τους ασθενείς, τους συμπολίτες, τη νεολαία… την κοινωνία μας γενικότερα. 

Παράλληλα, το 2023 στιγματίστηκε κι από την εμφάνιση του AI (Artificial Intelligence)! Σε ένα κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να κερδίζει τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος σε όλους  τους τομείς, η πρόκληση είναι να την εκμεταλλευτούμε σωστά προς όφελός μας αλλά και της χώρας. Οι νέοι τομείς υγείας που θα αναδυθούν με την εξέλιξη της επιστήμης, θα πρέπει να αποτελέσουν εργαλεία για την περαιτέρω αναβάθμιση των δραστηριοτήτων μας ή ακόμη και τη δημιουργία νέων.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, δεν μας αφήνει αδιάφορους, όμως είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, όπως κάναμε και με την πανδημία. Και στις δύο περιπτώσεις χάθηκαν και εξακολουθούν να χάνονται ζωές. Όμως, θα πρέπει και  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να συνεχίσουμε. Άλλωστε δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της Υγείας για 34 χρόνια, κατανοούμε καλύτερα από τον καθένα, ότι το έργο μας δεν σταματά ποτέ, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. 

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η φροντίδα των ασθενών είναι οι λόγοι που στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία στηρίζοντάς την, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν διαχρονικά, ιδιαίτερα δε μετά και την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Τεσσερισήμισι χρόνια μετά, και τα προβλήματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ εξακολουθούν να υπάρχουν. Το Ινστιτούτο θα μπορούσε να λειτουργεί πιο στοχευμένα ως εξειδικευμένο κέντρο, με την αναγνώρισή του ως τέτοιο. Αυτή είναι και η πάγια απαίτησή μας και παρόλες τις θετικές ανταποκρίσεις όλων των Υπουργών Υγείας, αφού αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη ανάγκη, για την καλύτερη  αξιοποίηση ενός κέντρου που όμοιό του δεν υπάρχει στην χώρα μας, κάτι τέτοιο ακόμη να γίνει πραγματικότητα. Έπρεπε ήδη να υπάρχουν τα Κέντρα Αριστείας! Έπρεπε ήδη να έχουν καθοριστεί τα Κέντρα Αναφοράς! Ευελπιστώ πως αυτό επιτέλους θα πραγματοποιηθεί με τη νέα χρονιά! 

Το τρίπτυχο του Ινστιτούτου είναι αυτό που το ισορροπεί. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η συνύπαρξη ερευνητικών ομάδων, ακαδημαϊκών προγραμμάτων και κλινικής πρακτικής, όπου στόχος είναι η παραγωγή νέας γνώσης και δεδομένων, μεθοδολογιών, υπηρεσιών και αποτελεσματικότερων τρόπων παροχής υπηρεσιών. Οι ανάγκες  ενός τομέα αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για την ανάπτυξη των άλλων και αντίστροφα.

Αφήνοντας στην άκρη τις παγκόσμιες ανησυχίες και βλέποντας πως εμείς μπορούμε να προσφέρουμε, μόνο θετικά έχουμε να προσμένουμε. Η δημιουργία του νέου μας κτηρίου, το οποίο  αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025, θα σημάνει και την έναρξη λειτουργίας νέων ερευνητικών ομάδων, ενισχύοντας τόσο το επιστημονικό προσωπικό όσο και τους φοιτητές του Ινστιτούτου, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν σε τομείς αιχμής στον ευρύτερο τομέα της υγείας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, με τελικό αποδέκτη τους ασθενείς, τους πολίτες και το ίδιο το κράτος, με τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που θα επιφέρει μια τέτοια ανάπτυξη. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μικρότερου κτηρίου, δίπλα από το υφιστάμενο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες της φυσιοθεραπείας, προσφέροντας ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, με την εισαγωγή υδροθεραπείας σε ειδική για τους ασθενείς θεραπευτική πισίνα, εξέλιξη που επίσης θα συμβάλει ευεργετικά στη χώρα μας.

Κάθε πρόκληση αποτελεί πεδίο διερεύνησης όπως και κάθε προοπτική αποτελεί χώρο για εξέλιξη. Σε όλα, ο κεντρικός πυρήνας είναι ο άνθρωπος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Αυτός είναι και ο οδηγός μας. Προχωράμε στη νέα χρονιά, με την προσδοκία για ένα ασφαλέστερο 2024 – ασφαλέστερο από πανδημίες και πολέμους, από την ανεξέλεγκτη και λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας και από περιβαλλοντικές, ενεργειακές κ.α. κρίσεις. Ευελπιστούμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους τους ανθρώπους. 

 

Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού
Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

 

Το άρθρο, διαφοροποιημένο για τους σκοπούς του ενημερωτικού δελτίου του ΙΝΓΚ, δημοσιεύθηκε στην επετειακή πρώτη έκδοση του περιοδικού ECONOMY TODAY για το 2023.


 

Related Articles
winner