ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία

Ορόσημο στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου φιλοδοξεί να αποτελέσει το καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Βιοτεχνολογία (MSc Biotechnology), που προσφέρει το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σε συνεργασία με την τοπική βιομηχανία τροφίμων-ποτών και με τοπικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. 

Το MSc Biotechnology του ΙΝΓΚ έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεργάτες του ΙΝΓΚ είναι: το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού, Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Εργαστήριο Πεπτιδικής Χημείας του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, η Γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,  η εταιρεία  WTE Wassertechnik GmbH, το Οινοποιείο Ζαμπάρτας και ο Όμιλος Ζορπάς. 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, το ΙΝΓΚ καλωσόρισε τους νέους συνεργάτες, ολοκληρώνοντας τη υπογραφή των μνημονίων συναντίληψης.  

«Δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα το οποίο προσθέτει στην αποστολή της Σχολής για την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων,  αλλά και προς την έρευνα του Ινστιτούτου» ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ, Λεωνίδας Φυλακτού καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην τελετή υπογραφής μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στο ΙΝΓΚ και τους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς. Και συνέχισε: «Με την έναρξη του νέου μας μεταπτυχιακού ανοιγόμαστε για πρώτη φορά προς τα έξω. Είσαστε συνεργάτες-συνεταίροι σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει γενικότερα τη χώρα αφού η βιοτεχνολογία είναι ένας τομέας σχετικά υποανάπτυκτος στη χώρα μας, είναι οριζόντιας σημασίας, αφού δεν αφορά μόνο τον τομέα της υγείας αλλά και άλλους τομείς».

Η Κοσμήτορας, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου μίλησε για την εξωστρέφεια του Ινστιτούτου μέσα από το νέο πρόγραμμα όπου δημιουργήθηκαν συνέργειες με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και με τη βιομηχανία της χώρας. Η συντονίστρια του νέου προγράμματος στη Βιοτεχνολογία, Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου καλωσόρισε με την σειρά της τους νέους συνεργάτες, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη το νέο Πρόγραμμα της Βιοτεχνολογίας: «Μας χαρακτηρίζει όλους, σαν ομάδα ο ίδιος ενθουσιασμός η ίδια θέληση, να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην προώθηση της βιοτεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος», είπε. 
 

Εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων και οργανισμών παρέστησαν στην τελετή και αφού συνυπέγραψαν το μνημόνιο, απηύθυναν μερικά λόγια, ως ακολούθως:


Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου: 
«Η συνεργασία μας στο πρόγραμμα της Βιοτεχνολογίας είναι μια σημαντική επιμέρους δραστηριότητα, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε με το ΙΝΓΚ. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικές αυτές τις συνεργασίες καθ’ ότι η έρευνα προϋποθέτει συλλογικότητα και διασύνδεση με την κοινότητα∙ η έρευνα αναπτύσσεται όταν υπάρχουν συνέργειες, καθώς ο ανταγωνισμός δεν είναι εντός της Κύπρου αλλά εκτός με τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Είμαι αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος και για τα οφέλη που θα επιφέρει η ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας σε ερευνητικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο».

Καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: 
«Είναι μεγάλη η χαρά για αυτή τη συνεργασία που αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε  με το Ινστιτούτο. Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρύτανη ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία όλων των ιδρυμάτων στην έρευνα και στην εκπαίδευση . Η διασύνδεση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με την βιομηχανία είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονές προκλήσεις της κοινωνίας.  Καλή επιτυχία στο πρόγραμμα».

Δρ. Μαρίνος Μάρκου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών: 
«Θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο για την πρωτοβουλία η οποία υλοποιεί στην πράξη τη διεπιστημονική διασύνδεση, συνδέοντας μαζί ερευνητικά και ακαδημαϊκά αντικείμενα από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Είναι, επίσης σημαντικό ότι διασυνδέει τους τρεις τομείς της οικονομίας, γιατί αντιμετωπίζει την οικονομία ως σύνολο και όχι αποσπασματικά. Εκ μέρους του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών εκφράζουμε την προθυμία και ετοιμότητα να στηρίξουμε στο κομμάτι που μας αναλογεί το νέο Μάστερ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ΙΝΓΚ και σε όλους εμάς, αφού είμαστε πλέον συνεταίροι».

κ.Κλεοπάτρα Ρουσούλη, Research and Development/ Quality Control Manager της εταιρείας Χαραλαμπίδης Κρίστης: 
«Ως Χαραλαμπίδης Κρίστης θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνατε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Για εμάς είναι μεγάλη χαρά να ερχόμαστε σε επαφή με την νεολαία και τους φοιτητές, να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις δικές μας γνώσεις και μελλοντικά να κάνουμε και εμείς συνεργασίες με τα νέα αυτά μυαλά».

κ.Λεωνίδας Αθανασίου,Commercial Manager της WTE Wassertechnik GmbH:
«Είναι και για εμάς μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε σε αυτό το νέο πρόγραμμα στη Βιοτεχνολογία το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο πρόγραμμα και στους νέους επιστήμονες».

κ.Μάρκος Ζαμπάρτας, Director της Winestories Ltd: 
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουμε σε αυτό το μεταπτυχιακό. Είναι σημαντικό όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να είναι ενωμένοι αν είναι να πάμε μπροστά όχι μόνο στο ερευνητικό επίπεδο αλλά σε πολλά άλλα επίπεδα. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα».

κ.Pascale Bouzon, Quality & Systems Manager του Ομίλου ZΟΡΠΑΣ: 
«Ευχαριστούμε το ΙΝΓΚ για την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους φοιτητές για την ανάπτυξη τους και για να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους».


Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Biotechnology ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 με την εισδοχή των πρώτων φοιτητών. Οι φοιτητές του προγράμματος Βιοτεχνολογίας θα έχουν το διπλό προνόμιο που συνδυάζει την εκπαίδευση σε μια ευρεία γκάμα εργαλείων Βιοτεχνολογίας, μαζί με την εφαρμογή τους σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, μέσα από τη διεξαγωγή της πτυχιακής εργασίας εντός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου ή/και των συνεργατών του ΙΝΓΚ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ευθυγραμμίζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας της Κύπρου, με στόχο να προετοιμάσει καταρτισμένους απόφοιτους  που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας έτοιμοι για άμεση εργοδότηση σε τομείς σημαντικούς για την οικονομία του τόπου. Εξίσου σημαντικό, οι πτυχιούχοι θα μπορούν επίσης να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία με διδακτορικές σπουδές.
Για το νέο πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας, καθώς και για τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής (MSc/PhD), Ιατρικής Γενετικής (MSc/PhD), Νευροεπιστήμης (MSc/PhD) και Βιοιατρικής Έρευνας (MSc), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Εκπαίδευσης www.cing.ac.cy/education

Στοιχεία Επικοινωνίας Γραφείου Εκπαίδευσης
Tηλέφωνο +357 22392840/841/844    
Email [email protected] 


 

Υποδοχή νεοεισερχόμενων φοιτητών του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου


Εκδήλωση αφιερωμένη στους νεοεισαχθέντες φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Φοιτητές από Κύπρο, Ελλάδα, Ομάν, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ινδία, Ρωσσία, Λιθουανία και Αγγλία έλαβαν αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που τους αφορούν και ξεναγήθηκαν στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΙΝΓΚ. 

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, καλωσόρισε τους φοιτητές και τόνισε τη σημασία της δουλειάς των φοιτητών στο Ινστιτούτο, καθώς τα αποτελέσματα των δικών τους διατριβών μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στους ασθενείς και στην κοινωνία. Ο καθηγητής Φυλακτού αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του Ινστιτούτου και στους τομείς ειδίκευσής του καθώς και σε υπηρεσίες, οι οποίες στη χώρα μας προσφέρονται αποκλειστικά από το ΙΝΓΚ.

Η Κοσμήτορας, Καθηγήτρια Κυπρούλα Χριστοδούλου, στον χαιρετισμό της ενθάρρυνε τους νέους επιστήμονες να μη διστάσουν να κάνουν ερωτήσεις και να μαθαίνουν από το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου, όπου συνυπάρχουν οι υπηρεσίες, η έρευνα και η εκπαίδευση. 


Εκπαίδευση βασισμένη στους τομείς ειδίκευσης

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ προσφέρονται σε επίπεδο Μάστερ (MSc) και Διδακτορικού (PhD) στην Ιατρική Γενετική, Μοριακή Ιατρική και Νευροεπιστήμη. Σε επίπεδο Μάστερ προσφέρονται επίσης και τα προγράμματα στην Βιοϊατρική Έρευνα, καθώς και το νέο πρόγραμμα στον ανερχόμενο τομέα της Βιοτεχνολογίας.

Το μοντέλο εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ είναι καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα, αφού κάτω από την ίδια στέγη συνυπάρχουν η έρευνα, οι διαγνωστικές και κλινικές υπηρεσίες μαζί με την εκπαίδευση. Οι φοιτητές κινούνται σε ένα δυναμικό εργασιακό περιβάλλον και έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα διάφορα τμήματα του ΙΝΓΚ και να εκπονήσουν τις ερευνητικές τους διατριβές σε πληθώρα θεμάτων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία σε πραγματικές εργαστηριακές συνθήκες. Οι φοιτητές εντάσσονται στις ερευνητικές ομάδες του ΙΝΓΚ και παράλληλα παρακολουθούν διαλέξεις μαθημάτων κοινού κορμού και μαθημάτων επιλογής. Η πρόσφατη συνεργασία του Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιοτεχνολογίας, με τοπικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και με την τοπική βιομηχανία στους τομείς της οινοποιίας, της γαλακτοκομίας και της αρτοποιίας,  αναβαθμίζει τη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές του ΙΝΓΚ για εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Η τριαντάχρονη και πλέον πορεία του ΙΝΓΚ ως εργοδότη και πάροχου εκπαίδευσης, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση των στοιχείων που απαιτεί το σημερινό εργασιακό περιβάλλον και η αγορά εργασίας. Όλα τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα με συγκεκριμένους μαθησιακούς και εργασιακούς στόχους. Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά σεμιναρίων εμπλουτισμού δεξιοτήτων όπως, η βιοπληροφορική, βιοηθική, βιοαστατιστική, επιστημονική συγγραφή, και άλλα. Οι φοιτητές εισπράττουν καθημερινά τις πολύτιμες δεξιότητες της ομαδικότητας και του επαγγελματισμού, στη σωστή διεξαγωγή της εργαστηριακής δουλειάς και την εμπειρία στην κατάκτηση ερευνητικών κονδυλίων.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ είναι κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοιατρικής, χημείας, ψυχολογίας και άλλων συναφών κλαδών, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε Μεταπτυχιακό η Διδακτορικό επίπεδο. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Προσφέρονται υποτροφίες στα προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικού. Αιτήσεις για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα γίνονται δεκτές απο τον Ιανούαριο 2024.


Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ.
Tηλέφωνο: +357 22392840/841/844    
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: https://www.cing.ac.cy/education 


 

Other News
winner