ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΝΓΚ, Yπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας αποκτά η Κύπρος

Ως έργο στρατηγικής σημασίας, μια επενδυτική υποδομή αλληλένδετη με την ανάπτυξη νέων ερευνητικών ομάδων στον πολύ σημαντικό τομέα της Υγείας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο για το κτίριο την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η παρουσία του αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης και εκτίμησης, από μέρους της Πολιτείας, της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από το Ινστιτούτο Γενετικής με δράσεις και πρωτοβουλίες που εξαίρουν την έρευνα, την καινοτομία και την επιστημοσύνη, τομείς ιδιαίτερης καθοριστικής σημασίας και την ίδια στιγμή, δράσεις που εξυπηρετούν τον στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πρεσβευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι. Της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου προηγήθηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο. 

Όπως είπε ο Πρόεδρος, το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα στεγάσει όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, «υποστηρίζοντας ουσιαστικά την αποστολή του για επίτευξη αριστείας στις ιατρικές και κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες, στην προηγμένη έρευνα και στην εκπαίδευση στους τομείς της Νευρολογίας, Γενετικής, Βιοϊατρικής, Ιατρικών και συναφών Επιστημών, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα». Την ίδια στιγμή, μέσα από τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, το Ινστιτούτο επενδύει στο όραμά του για καθιέρωσή του ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Παραπομπής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία της Πολιτείας, των Υπουργείων και Υφυπουργείων με το Ινστιτούτο, αποδεικνύει την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη προς το έργο του.  «Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την ουσιαστική παρουσία του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής στον τομέα της υγείας αλλά και της έρευνας και εκπαίδευσης, θα συνεχίσουμε, να είμαστε στο πλευρό σας, στηρίζοντας ουσιαστικά τις Δράσεις σας», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, Γιάννης Μάτσης ανέφερε ότι με στυλοβάτη και ιδρυτή τον Λεύκο Μίττλετον, το Ινστιτούτο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 σε χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων στο Μακάρειο ΙΙΙ Νοσοκομείο Λευκωσίας με βασικό εξοπλισμό και προσωπικό που αριθμούσε περίπου 20 άτομα, ενώ το 1995, μετακόμισε στις δικές του δομημένες εγκαταστάσεις, που αποτελούνται από μια έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων και που σήμερα απασχολεί προσωπικό 223 επαγγελματιών. Όπως είπε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, από το έτος της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 7.000 ασθενείς που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Παρέχει επίσης πάνω από 500 διαφορετικές εξετάσεις ετησίως, οι περισσότερες των οποίων είναι μοναδικές για την Κύπρο. Διεκπεραιώνει περισσότερες από 95.000 κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες ετησίως – σε σύνολο από το έτος ίδρυσης του έχει δηλαδή προσφέρει περισσότερες από 3 εκατομμύρια τέτοιου είδους υπηρεσίες. Στο ερευνητικό πεδίο, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου δημοσιεύουν κατά μέσο όρο ετησίως πάνω από 90 επιστημονικά άρθρα ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουν κατά μέσο όρο 55 ανταγωνιστικά πρωτοποριακά προγράμματα το χρόνο για έρευνα που αφορούν ασθένειες του κυπριακού πληθυσμού.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως είπε ο κ. Μάτσης, όντως αποτελεί ένα ακαδημαϊκό κέντρο, όπου φοιτητές, επιστήμονες και γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν στις κλινικές και εργαστήριά του. Πάνω από 60 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, πριν τη δημιουργία της δικής του μεταπτυχιακής σχολής, ενώ εκατοντάδες φοιτητές Μάστερ έχουν εκπαιδευτεί στα τμήματα του. Στη Σχολή του Ινστιτούτου, φοιτούν κατά μέσο όρο το χρόνο, 70 φοιτητές επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού. Από το 2021, το Ινστιτούτο είναι επίσης πλήρως ενταγμένο στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας και αυτό με την σειρά του το σημαντικό αυτό έργο.  «Σήμερα, η μέρα αποτελεί το επόμενο σημαντικό ορόσημο για το Ινστιτούτο», είπε και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανάπτυξη του Ινστιτούτου, ειδικότερα το ανθρώπινο δυναμικό του, «τους αφανής αυτούς ήρωες, που με τις άοκνες προσπάθειές τους, παραμένοντας προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους, υλοποιούν τους στόχους του Ινστιτούτου».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, ανέφερε ότι το νέο κτίριο αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο από την ίδρυση του Ινστιτούτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025. Πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις έκτασης 11,000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα στεγάσει νέες ερευνητικές ομάδες, σε πεδία και θεματικές αιχμής στον τομέα της υγείας. Μέσα στα χαρακτηριστικά του νέου κτιρίου είναι η  αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή, εργαστήρια, εξοπλισμός νέας τεχνολογίας, όπως επίσης και αίθουσες διδασκαλίας. Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί βάσει εξειδικευμένης, για το είδος του Ινστιτούτο, τεχνολογίας, προτύπων και προδιαγραφών, όπως εφάμιλλών του στο εξωτερικό. 

Στο νέο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης υφιστάμενες δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στο υφιστάμενο κτίριο να ανακαινιστεί για να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα προς τους ασθενείς. «Το νέο υπερσύγχρονο σε υποδομή και εξοπλισμό κέντρο έρευνας, θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της χώρας μας αλλά και στις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της υγείας» είπε ο Καθ. Φυλακτού και τόνισε ότι η λειτουργία του νέου κτιρίου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της έρευνας,  θα βοηθήσει καταλυτικά στη δημιουργία νέων συνεργασιών και στην προσέλκυση περισσότερων μεταπτυχιακών φοιτητών. Όλα αυτά, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τον κάθε πολίτη.

Ο Λεωνίδας Φυλακτού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για τη δημιουργία του Ινστιτούτου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον οραματιστή και πρώτο διευθυντή του Ινστιτούτου, Λεύκο Μίτλετον, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου. Ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξή της προς το Ινστιτούτο από την ίδρυσή του αλλά και προς το συγκεκριμένο αυτό έργο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως επίσης και τον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τους πρώην υπουργούς οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Χάρη Γεωργιάδη, τον δήμαρχο Αγίου Δομετίου Κώστα Πέτρου, και τους χορηγούς του Ινστιτούτου. «Από σήμερα και για τους επόμενους 30 μήνες θα είμαστε σε μια ευχάριστη αναμονή και προσμονή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους μας!» κατέληξε. 


__

Ακολουθούν αυτούσιες οι ομιλίες της εκδήλωσης


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ένα αναπτυξιακό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, μια επενδυτική υποδομή αλληλένδετη με την ανάπτυξη νέων ερευνητικών ομάδων στον πολύ σημαντικό τομέα της Υγείας.
 
Η παρουσία μου σήμερα εδώ, κ. Φυλακτού, αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης και εκτίμησης, από μέρους της Πολιτείας διαχρονικά, της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από το Ινστιτούτο Γενετικής με δράσεις και πρωτοβουλίες που εξαίρουν την έρευνα, την καινοτομία και την επιστημοσύνη, τομείς ιδιαίτερης καθοριστικής σημασίας και την ίδια στιγμή, δράσεις που εξυπηρετούν τον στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ξεχωριστού κτηρίου που θα στεγάσει όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, υποστηρίζει ουσιαστικά την αποστολή του για επίτευξη αριστείας στις ιατρικές και κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες, στην προηγμένη έρευνα και στην εκπαίδευση στους τομείς της Νευρολογίας, Γενετικής, Βιοϊατρικής, Ιατρικών και συναφών Επιστημών, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, το Ινστιτούτο επενδύει στο όραμά του για καθιέρωσή του ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Παραπομπής στους τομείς που προανέφερα και είναι κάτι που έχετε πετύχει. 
 
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως ένα ερευνητικό, ακαδημαϊκό, ιατρικό κέντρο αριστείας που στοχεύει στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχει καταφέρει ήδη μέσα από το πολυσχιδές έργο του να εδραιωθεί στον τομέα της υγείας στην Κύπρο και όχι μόνο.  Ως ένα ταυτόχρονα ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο, αναπτύσσει όλες εκείνες τις ερευνητικές δραστηριότητες που του επιτρέπουν να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες. Από το 2012 λειτουργεί στο Ίδρυμα η Μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου, η οποία προσφέρει προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστημών και Βιοϊατρικής Έρευνας.  Τα προγράμματα του Ινστιτούτου, κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοϊατρικής, χημείας και άλλων συναφών κλάδων, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στον στόχο της Κυβέρνησης για ανάδειξη της Κύπρου ως Περιφερειακού και Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού. Είχαμε την ευκαιρία όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείο με το Ινστιτούτο να διοργανώσουμε αριθμό εκδηλώσεων για να προωθήσουμε αυτό τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου. 
 
Όλα όσα προανέφερα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το  Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου έρευνας, εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με μοναδικές για την Κύπρο και την περιοχή εργαστηριακές υποδομές στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικής έρευνας. Ως εκ τούτου ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη ότι η αναγνώρισή του έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μας με την αποδοχή της συμμετοχής Τμημάτων/Κλινικών του σε συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, κατόπιν αξιολόγησης. 
 
Η μέχρι σήμερα διαχρονική αγαστή συνεργασία της Πολιτείας, αναφερθήκατε πριν και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, των Υπουργείων και Υφυπουργείων με το Ινστιτούτο, αποδεικνύει τη διαχρονικά έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή μας προς το έργο του.  Ενδεικτικά, αναφέρω ότι για το έτος 2022 η συνολική χορηγία από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προς το Ινστιτούτο ανήλθε σε περίπου €6.8εκ., ενώ η χορηγία από το Υπουργείο Υγείας σε περίπου €4.3εκ. ευρώ. Αντίστοιχη, για να μην υπάρχει αμφιβολία, αναμένεται να είναι η χορηγία για το έτος 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Στα ποσά αυτά, έρχεται να προστεθεί και η αγορά υπηρεσιών από το Κράτος η οποία για το έτος 2022 ανήλθε σε €2.8εκ. Αναγνωρίζοντας λοιπόν ως Πολιτεία την ουσιαστική παρουσία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής στον τομέα της υγείας, αλλά και της έρευνας και εκπαίδευσης, θα συνεχίσουμε, κ. Φυλακτού, να είμαστε στο πλευρό σας, στηρίζοντας ουσιαστικά τις δράσεις σας.
Το Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα από αυτά τα Ινστιτούτα που είμαστε περήφανοι, ως Κυβέρνηση, που βρίσκεται στον τόπο μας. 


__

Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓ, κ. Γιάννη Μάτση

Εξοχότατε Πρόεδρε της όμορφης μας Κύπρου,
Μακαριότατε,
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Καλή σας μέρα,

Η μέρα σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην πορεία του Ινστιτούτου μας.

Ένα Ινστιτούτο - ένα κέντρο αριστείας και αναφοράς στους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται - πραγματικά μοναδικό στην χώρα μας. Μέσα από την καθημερινή εργασία του στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών το Ινστιτούτο αυτό προσφέρει τεράστια κοινωνικονομικά οφέλη σε όλους που πάσχουν από νευρολογικά και γενετικά νοσήματα. Ταυτόχρονα, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση στους τομείς της νευρολογίας και της γενετικής, προσφέρει πιο εκτενέστερα στην πολιτεία και την κοινωνία μας στην Κύπρο, αλλά και στην ιατρική επιστήμη παγκοσμίως.

Φίλες και Φίλοι,

To Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής αποτελεί ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό, δικοινοτικό, ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο. Το έργο του Ινστιτούτου εστιάζετε σε τρεις βασικούς πυλώνες – στην ιατρική άσκηση, την ιατρική επιστημονική έρευνα, και την εκπαίδευση. Κατά την άποψη μου αυτοί είναι οι τρεις πιο σημαντικοί τομείς που συμβάλλουν ουσιαστικά σε μια πολιτεία, και που μπορούν να την μεταμορφώσουν και να της φέρουν σημαντικά οφέλη.

Με στυλοβάτη και ιδρυτή τον Λεύκο Μίντλετον, το Ινστιτούτο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 σε χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων στο Μακάρειο ΙΙΙ Νοσοκομείο Λευκωσίας με βασικό εξοπλισμό και προσωπικό που αριθμούσε περίπου 20 άτομα, ενώ το 1995, μετακόμισε στις δικές του δομημένες εγκαταστάσεις - αυτές εδώ - που αποτελούνται από μια έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων και που σήμερα απασχολεί προσωπικό 223 επαγγελματιών.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, από το έτος της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 7.000 ασθενείς που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Παρέχει επίσης πάνω από 500 διαφορετικές εξετάσεις ετησίως, οι περισσότερες των οποίων είναι μοναδικές για την Κύπρο. Διεκπεραιώνει περισσότερες από 95.000 κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες ετησίως – σε σύνολο από το έτος ίδρυσης του έχει δηλαδή προσφέρει περισσότερες από 3 εκατομμύρια τέτοιου είδους υπηρεσίες. Στο ερευνητικό πεδίο, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου δημοσιεύουν κατά μέσο όρο ετησίως πάνω από 90 επιστημονικά άρθρα ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουν κατά μέσο όρο 55 ανταγωνιστικά πρωτοποριακά προγράμματα το χρόνο για έρευνα που αφορούν ασθένειες του κυπριακού πληθυσμού.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, όντως αποτελεί ένα ακαδημαϊκό κέντρο, όπου φοιτητές, επιστήμονες και γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν στις κλινικές και εργαστήρια του. Πάνω από 60 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, πριν τη δημιουργία της δικής του μεταπτυχιακής σχολής, ενώ εκατοντάδες φοιτητές Μάστερ έχουν εκπαιδευτεί στα τμήματα του. Στη σχολή του Ινστιτούτου, φοιτούν κατά μέσο όρο το χρόνο, 70 φοιτητές επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού.

Από το 2021, το Ινστιτούτο είναι επίσης πλήρως ενταγμένο στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας και αυτό με την σειρά του το σημαντικό αυτό έργο της Κυβέρνησής μας.  

Σήμερα, η μέρα αποτελεί το επόμενο σημαντικό ορόσημο για το Ινστιτούτο. Γιατί σήμερα αγαπητές φίλες και φίλοι, καταθέτουμε τον θεμέλιο λίθο για τις νέες μας εγκαταστάσεις, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό μας έργο και επένδυση μέχρι σήμερα.

Το έργο αυτό επέκτασης αφορά την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, έκτασης 11.651 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει ερευνητικά  και  διαγνωστικά  εργαστήρια, χώρους  διδασκαλίας, γραφειακούς  χώρους, δωμάτια ασφαλείας, χώρους υποδοχής και κοινόχρηστους χώρους, χώρους κυκλοφορίας, υπηρεσιών και υποστήριξης, και υπόγειο και υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη ενός εξωτερικού αμφιθεάτρου χωρητικότητας 600 θέσεων, και περιμετρικό δρόμο.

Το νέο κτίριο ανήκει στο Ινστιτούτο, ενώ το αμφιθέατρο ανήκει στον Δήμο Αγίου Δομετίου. Αυτά ανεγείρονται εδώ, δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου μας και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε καλύτερα και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και όλων των συμπατριωτών μας, σε δικοινοτική πάντα βάση.

Το έργο αυτό αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται μερικώς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με πρόσθετη οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείου Οικονομικών.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και τεράστια ευγνωμοσύνη:
•    στην Κυβέρνησή μας για την υποστήριξη που παρέχει στο Ινστιτούτο μέσω των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών - ευχαριστούμε αγαπητέ Πρόεδρε,
•    την Πρώτη Κυρία και Υψηλή Προστάτιδα του Ινστιτούτου, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη -  για την ένθερμη υποστήριξη της,
•    όλους τους χορηγούς, μεγάλους και μικρούς, που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του TELETHON, έναν διεθνή φιλανθρωπικό θεσμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο με σκοπό την άντληση χορηγίας από τον Σύνδεσμο Μυοπαθών και το Ινστιτούτο,
•    τους αρχιτέκτονες του έργου, Ι. και Α. Φιλίππου, την εργοληπτική εταιρία Α. Αριστοτέλους ως εργολάβοι, τον Πολιτικό Μηχανικό, A.S.D. Hyperstatic Engineering Design, τους σύμβουλους διαχειριστές του έργου, Λέκτον Συμβουλευτική, και όλους τους υπόλοιπους σύμβουλους και επιμετρητές του έργου που συμβάλλουν στην προετοιμασία και ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων,
•    και φυσικά, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το προσωπικό του Ινστιτούτου, τους αφανής αυτούς ήρωες, που με τις άοκνες προσπάθειές τους, παραμένοντας προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους, υλοποιούν τους στόχους του Ινστιτούτου.

Τα ειλικρινή σέβη μου σε όλους!

Φίλες και φίλοι, εύχομαι στον καθένα από εσάς, μια όμορφη μέρα.

__

Ομιλία από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή & Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού

Αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μακαριότατε 
Αγαπητή Επίτροπε της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας αυτήν τη σημαδιακή μέρα!

Σήμερα τοποθετούνται τα θεμέλια για την ανέγερση ενός επιπλέον κτιρίου δίνοντας μας τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας αλλά και να καλύψουμε τις αυξανόμενες μας ανάγκες.

Το νέο κτίριο αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο από την ίδρυση του Ινστιτούτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025.

Το έργο αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις μεγέθους 11,000 τετραγωνικών μέτρων, παρόμοιου μεγέθους με αυτό το κτίριο. Θα περιλαμβάνει νέες ερευνητικές ομάδες, σε πεδία και θεματικές αιχμής στον τομέα της υγείας. Μέσα στα χαρακτηριστικά του νέου κτιρίου είναι η  αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή, εργαστήρια, εξοπλισμός νέας τεχνολογίας, όπως επίσης και αίθουσες διδασκαλίας. Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί με υψηλές προδιαγραφές, παρόμοιες με αντίστοιχα Ινστιτούτα στο εξωτερικό. 

Στο νέο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης υφιστάμενες δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτό το κτίριο να ανακαινιστεί για να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα προς τους ασθενείς. Το νέο υπερσύγχρονο σε υποδομή και εξοπλισμό κέντρο έρευνας, θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της χώρας μας αλλά και στις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Το κόστος του κτιρίου ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ με επιπλέον τρία εκατομμύρια ευρώ για σύγχρονο εξοπλισμό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολύτιμους συνεργάτες αυτού του έργου, το διευθυντή έργου, τους αρχιτέκτονες, τους εργολήπτες, τους μηχανολόγους μηχανικούς, τους επιμετρητές ποσοτήτων, τους ηλεκτρομηχανολόγους και τους σύμβουλους ασφάλειας και υγείας.  

Η λειτουργία του νέου κτιρίου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της έρευνας,  θα βοηθήσει καταλυτικά στη δημιουργία νέων συνεργασιών και στην προσέλκυση περισσότερων μεταπτυχιακών φοιτητών. Όλα αυτά, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τον κάθε πολίτη.

Το Ινστιτούτο έχει παράξει σημαντικό ερευνητικό έργο από την ίδρυσή του. Η ποιότητα των ερευνητικών προγραμμάτων αντανακλάται από τις σημαντικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέσω χρηματοδοτικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών. Αντανακλάται επίσης μέσα από τις υψηλού επιπέδου δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν βοηθήσει, φυσικά και στην πράξη. Πολλές νέες βιοϊατρικές, κλινικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως και εξετάσεις δικανικής γενετικής έχουν ενσωματωθεί στην πρακτική μας και άλλες τόσες έχουν αναβαθμιστεί. Μέσα από την έρευνα, έχουμε αναπτύξει τρόπους για παρακολούθηση της εξέλιξης των ασθενειών και υπάρχουν σε εξέλιξη θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία νευρολογικών και κληρονομικών παθήσεων, που μέχρι στιγμής είναι αθεράπευτες. Με την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, το Ινστιτούτο έχει συμβάλει, επίσης παγκοσμίως, και στην κατανόηση των ασθενειών….. Όσο και αν μιλάμε για προτεραιότητα στην εφαρμοσμένη έρευνα, χρειάζεται ακόμη περισσότερη μελέτη για τις αιτίες και τους μηχανισμούς που προκαλούν τις ασθένειες.   

Προχωράμε, όμως και με την ανέγερση ακόμη ενός νέου κτιρίου. Ενός νέου φυσιοθεραπευτηρίου, που θα περιέχει επίσης θεραπευτική δεξαμενή….πισίνα για τους ασθενείς μας.….στοχεύοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας. Στο παρόν στάδιο, έχουμε ολοκληρώσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και σύντομα θα κατατεθεί η αίτηση για πολεοδομική άδεια. Το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 24 μήνες.  Το δε κόστος, θα καλυφθεί αποκλειστικά από δωρεές.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Νιώθουμε περήφανοι που είμαστε σε ένα τέτοιο χώρο, όπου το επίκεντρό του είναι ο άνθρωπος… οι ασθενείς… και που μπορούμε να συνδράμουμε στην περίθαλψή τους…..Είμαι σίγουρος ότι με τα ίδια συναισθήματα διακατέχεται και ο οραματιστής του Ινστιτούτου, ο αγαπητός Λεύκος Μίτλεττον, που βρίσκεται σήμερα μαζί μας αλλά και όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του Ινστιτούτου. 

Το Ινστιτούτο είναι ταγμένο να υπηρετεί τους πολίτες της χώρας μας όσο καλύτερα μπορεί, απρόσκοπτα, μεθοδικά και με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που κατέχει. Παράλληλα, η χώρα μας χρειάζεται να κατοχυρώσει εθνικά κέντρα εμπειρογνωμοσύνης αλλά και εθνικές ερευνητικές υποδομές. Η χώρα μας χρειάζεται να έχει δίπλα της, μονίμως υποδομές που να μπορεί να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή για έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία. Χρειάζεται επίσης να έχει στη διάθεσή της εθνικές υποδομές και εθνικά κέντρα υψηλής εμπειρογνωμοσύνης, όπως αυτά για πολύπλοκες και σπάνιες ασθένειες, τα οποία θα πρέπει να θεσμοθετήσει κατάλληλα, αφού τέτοια εμπειρογνωμοσύνη δεν μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξή της προς το Ινστιτούτο από την ίδρυσή του αλλά και προς το συγκεκριμένο αυτό έργο. Πρόεδρε ευχαριστούμε για όλα.
Να μου επιτραπεί όπως απευθύνω τις ευχαριστίες μας και προς στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τους δύο τέως Υπουργούς Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Πετρίδη, αντίστοιχα, οι οποίοι αγκάλιασαν και στήριξαν αυτό το έργο. 
Τις ευχαριστίες μας  απευθύνουμε και στους διαχρονικούς, και όχι μόνο, χορηγούς και δωρητές του Ινστιτούτου που το στηρίζουν ποικιλοτρόπως, σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αγίου Δομετίου, Κώστα Πέτρου για την αγαστή συνεργασία μας σχετικά με τη δημιουργία του νέου μας κτιρίου και του  υπαίθριου αμφιθέατρου του Δήμου.
Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου όπως και προς τα προηγούμενα που στήριξαν την προσπάθειά μας αυτή.


Από σήμερα και για τους επόμενους 30 μήνες θα είμαστε σε μια ευχάριστη αναμονή και προσμονή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους μας!

Θα ήθελα να κλείσω με δύο μηνύματα….

Το πρώτο προς τους ασθενείς: Γνωρίζουμε τα προβλήματα σας και είμαστε δίπλα σας για να τα αντιμετωπίσουμε!

Το δεύτερο προς τους συναδέλφους μου: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας που φέρνει καθημερινά αποτελέσματα. Προχωράμε δυνατά!


Σας ευχαριστώ.

   
Other News
winner