ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Γνώσεις, εμπειρία, επιστημονική σκέψη

Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών μου σπουδών, το 2012 συνέχισα τις σπουδές μου στο διδακτορικό πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Η διδακτορική μου διατριβή εκπονήθηκε στο τμήμα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), με επικεφαλής την Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου έχοντας τίτλο “Η απορρύθμιση στην έκφραση του γονιδίου LRSAM1 μειώνει τη διαδικασία του κυτταρικού κύκλου, την αυτοφαγία και το μονοπάτι ουβικιτινυλίωσης του γονιδίου TSG101”. Κατά τη διάρκεια της διατριβής μου επικεντρώθηκα στη μελέτη μιας νέας μετάλλαξης του γονιδίου LRSAM1, η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη της αξονικής πολυνευροπάθειας Charcot Marie Tooth (CMT). Χρησιμοποίησα τεχνικές μοριακής βιολογίας σε νευρικές κυτταρικές σειρές για να διερευνήσω το ρόλο του γονιδίου LRSAM1, καθώς επίσης και την επίδραση του μεταλλαγμένου γονιδίου στην κανονική λειτουργία, προκειμένου να διευκρινιστεί πώς η μετάλλαξη αυτή οδηγεί σε νευροεκφυλισμό και τελικά στη νευροπάθεια CMT. 

Το ερευνητικό μου πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το TELETHON Κύπρου, το οποίο εκτός από τα απαραίτητα αναλώσιμα για την εκτέλεση  των πειραμάτων, μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό για να παρουσιάσω τη μελέτη μου σε συνέδρια αλλά και να εκπαιδευτώ σε συγκεκριμένες εργαστηριακές τεχνικές.   

Μετά την αποφοίτησή μου από τη ΣΜΙΚ, εργοδοτήθηκα  για διάστημα 8 μηνών ως Επιστημονική Εργαστηριακή Λειτουργός στο Τμήμα Νευρογενετικής του ΙΝΓΚ.

Πραγματοποιούσα τις διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις του Τμήματος που αφορούσαν την ταυτοποίηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως  η πολυνευροπάθεια CMT,  η νόσος του Huntington και κληρονομική σπαστική παραπληγία.

Από τον Απρίλιο του 2019 εργάζομαι ως Επιστημονική Εργαστηριακή Λειτουργός στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του ΙΝΓΚ. Στόχος της ομάδας, είναι να ενημερωθεί και να επεκταθεί η διαδικτυακή πύλη ITHANET, η οποία αποτελεί μια παγκόσμια βάση πληροφοριών για κλινικούς και ερευνητές που ασχολούνται με τις αιμοσφαιρινοπάθειες. Συγκεκριμένα, ο στόχος της δικής μου δουλειάς είναι η ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που να αφορά τη συσχέτιση Γονότυπου - Φαινότυπου με δεδομένα από κλινικές και διαγνωστικές περιπτώσεις σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η φοίτησή μου στη ΣΜΙΚ και το ΙΝΓΚ, μου παρείχαν τα σημαντικότερα εφόδια ώστε να καλλιεργηθώ και να ωριμάσω ως Επιστήμονας. Γνώσεις, εμπειρία, επιστημονική σκέψη είναι μερικά από τα εφόδια που πήρα από την επαφή μου με το χώρο και κυρίως με τα άτομα του ΙΝΓΚ, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να συνεχίσω στο χώρο της έρευνας.  

Η συμβουλή μου για τους φοιτητές που τώρα ξεκινούν στη ΣΜΙΚ είναι αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που έχουν επιλέξει. Η έρευνα είναι ένας δύσκολος τομέας αλλά και απαιτητικός. Έτσι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επιμονή και υπομονή ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε  και εάν βρεθεί μπροστά τους. 

 

Δρ Άννα Μηναΐδου


Απόφοιτος Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου
Επιστημονική Εργαστηριακή Λειτουργός 
Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας

 

Related Articles
winner