ΣΜΙΚ, 10 χρόνια μεταπτυχιακής εκπαίδευσης

Στην 10η χρονιά λειτουργίας της εισέρχεται η μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Η αρχή στην εορταστική ακαδημαϊκή χρονιά έγινε την Πέμπτη 7η Οκτωβρίου 2021 με μια ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του οράματος για   αυτόνομη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο ΙΝΓΚ. Καλεσμένοι ήταν φοιτητές, απόφοιτοι, καθηγητές, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΙΝΓΚ, χορηγοί, συνεργάτες καθώς και πολιτειακοί παράγοντες. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κος. Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους «σε μια σημαντική βραδιά για τα 10 χρόνια επίσημης ακαδημαϊκότητας του ΙΝΓΚ». Συνέχισε λέγοντας, «Η Σχολή είναι το επιστέγασμα των ακαδημαϊκών μας προσπαθειών με στόχο να ενισχύσουμε το έργο μας για καλυτέρευση της ζωής των ασθενών αλλά και παράλληλα αρχίζοντας ένα νέο άξονα, την επιμόρφωση της νέας γενιάς των νέων επιστημόνων μας στις νέες επιστήμες, στις οποίες εξειδικεύεται το ΙΝΓΚ». Αναφέρθηκε με περηφάνεια στους απόφοιτους οι οποίοι έχουν εργοδοτηθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς είναι ήδη καταξιωμένοι.

Αναφερόμενος στο μέλλον και στην εξέλιξη της Σχολής, ο Καθ. Φυλακτού συνέχισε, «Δέκα χρόνια είσαστε μαζί μας και ο στόχος μας είναι να μεγαλώνουμε συνεχώς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Σχολή μας θα μεγαλώνει και σε αριθμούς φοιτητών, χωρίς αυτό να είναι η επιδίωξη, η επιδίωξη είναι πάντα να παράγεται ερευνητικό έργο για το καλό των ασθενών και της κοινωνίας. Απόδειξη αυτού είναι η ανέγερση ενός νέου κτιρίου …..όπου θα μετακομίσουν οι πλείστες ακαδημαϊκές δραστηριότητες στις  νέες μοντέρνες εγκαταστάσεις με καινούριο εξοπλισμό, έτσι ώστε να έρθουν περισσότεροι φοιτητές για ακόμα περισσότερα ερευνητικά προγράμματα και ακόμα περισσότερο όφελος για τους ασθενείς και την κοινωνία». 

Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, ευχαρίστησε τον Κοσμήτορα Καθ. Κυριάκο Κυριάκου, ο οποίος σύντομα ολοκληρώνει τη θητεία του, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα Κοσμήτορα της Σχολής, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. 

Ολοκληρώνοντας, πρόσθεσε ότι το όραμα του ΙΝΓΚ είναι η συνεχόμενη ανάπτυξη και ως εκ τούτου ανακοίνωσε και επίσημα την αλλαγή του ονόματος της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου σε Σχολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

Μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η επίσημη εφαρμογή του νέου ονόματος τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου αναπτύσσεται συνεχώς και σε άλλους τομείς στον ευρύτερο τομέα της υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την επακόλουθη ανάπτυξη και εξέλιξη της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχει η Σχολή, εφόσον τα προγράμματα που προσφέρει είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Η νέα ονομασία θα δώσει την ευχέρεια δραστηριοποίησής της Σχολής και σε άλλους τομείς και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη σύνδεση Σχολής και Ινστιτούτου. 

Απευθυνόμενος στους ξένους φοιτητές, τους καλωσόρισε στην Κύπρο και στο ΙΝΓΚ υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον μέλη της οικογένειας του Ινστιτούτου και έτσι ακριβώς να αισθάνονται, μέλη μιας οικογένειας όχι ενός οργανισμού. Τους ενθάρρυνε να εξερευνήσουν τον πλούτο που έχει να τους προσφέρει το ΙΝΓΚ σε εξειδίκευση, γνώση, εμπειρία, αφού βρίσκονται σε ένα μοναδικό χώρο όπου συνδυάζονται οι υπηρεσίες, η έρευνα και η εκπαίδευση, προσφέροντας τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη μελλοντική τους πορεία.

Με τη σειρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής, Κυριάκος Κυριάκου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ευχαρίστησε το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, τους συναδέλφους ερευνητές, επιστήμονες και Ιατρούς οι οποίοι δίνουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και την καθοδήγησή τους απλόχερα στους νέους επιστήμονες. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό μοντέλο της Σχολής όπου οι φοιτητές σπουδάζουν και αποκτούν συνάμα επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας στα εργαστήρια του ΙΝΓΚ, δίνοντάς τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Συνέχισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και της Σχολής, επιτρέποντας στη Σχολή να διεισδύσει  σε ξένες αγορές και να προσελκύσει νέους φοιτητές.  Απευθυνόμενος στους φοιτητές και απόφοιτους, ο Κοσμήτορας εξήγησε πως η δική τους πορεία, οι δικές τους επαγγελματικές καταξιώσεις έχουν άμεση επίδραση και στο Ινστιτούτο αφού συνεχίζουν να είναι μέλη της οικογένειας του ΙΝΓΚ.

Κλείνοντας, ο Καθ. Κυριάκου ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής, Καθ. Φυλακτού για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντάς του τον ρόλο του Κοσμήτορα και υπέδειξε στους φοιτητές ότι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για μια καταξιωμένη πορεία στο χώρο της επιστήμης είναι η επόμενη στη σειρά Κοσμήτοράς τους, η Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου.

Η βραδιά συνεχίστηκε σε εορταστικό κλίμα, με τους καλεσμένους να θυμούνται σημαντικές στιγμές των τελευταίων δέκα χρόνων της Σχολής, οι οποίες απεικονίζονταν σε ένα φιλμάκι ειδικό αφιέρωμα, το οποίο προβαλλόταν σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. 

Η δέκατη χρονιά της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου έχει ξεκινήσει δυναμικά, με δημιουργικές αλλαγές. Μένουμε πάντα προσηλωμένοι στο στόχο μας, στην παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας η οποία θα συνδράμει θετικά και αισθητά στους ασθενείς μας και στην κοινωνία. Κτίζουμε πάνω σε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέσα από την οικογένεια του ΙΝΓΚ και εξελισσόμαστε. Άλλωστε η εξέλιξη είναι στο DNA μας!
 

Other News
winner