ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, Σταθερά δίπλα στο ΙΝΓΚ η πολιτεία

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου πραγματοποίησε στις 14 Οκτωβρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δρα Χριστίνα Γιαννάκη. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, με τον Υπουργό να δηλώνει ετοιμότητα για εξεύρεση λύσεων, ώστε να προσφέρονται βελτιωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς. «Το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται δίπλα στο ΙΝΓΚ και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε οποιεσδήποτε εισηγήσεις γίνονται από πλευράς του Ινστιτούτου, για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», είπε. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού, συζητήθηκε η λειτουργία του Ινστιτούτου ως Κέντρου Αριστείας. «Είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωσή της» ανέφερε. Επιπλέον, εξετάστηκε το θέμα της διενέργειας εξετάσεων PCR, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι θα μελετηθεί περαιτέρω από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τεστ.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργούνται από το ΙΝΓΚ και στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση ορισμένοι ασθενείς λόγω της μη ένταξης των ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. «Κύριος στόχος μας είναι να βοηθούμε τον ασθενή και σε συνεργασία με τον ΟΑΥ να βρούμε μια λύση, ώστε αυτή η εξειδίκευση να μην χαθεί από τους ασθενείς», κατέληξε ο υπουργός.

Ο Υπουργός και η Γενική Διευθύντρια συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, κ. Στέλιο Στυλιανού και το Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού και Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ.

Σε δηλώσεις του ο Καθ. Φυλακτού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια για την επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν το Ινστιτούτο. Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό που στηρίζουν το Ινστιτούτο και διαβεβαίωσε ότι και το ΙΝΓΚ θα είναι πάντα δίπλα στο Υπουργείο για το καλό των ασθενών και της πολιτείας.  

 

Επίσκεψη Γαλλίδας πρέσβειρας


Τρόπους συνεργασίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής με αντίστοιχα ιδρύματα της Γαλλίας συζήτησε η πρέσβειρα τη Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο, την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021 συνοδευόμενη από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Ο Υπουργός και η πρέσβειρα συναντήθηκαν με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού από τον οποίο ενημερώθηκαν εκτενώς για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρονται, τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που παρέχονται, στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών.

Αφού ευχαρίστησε τον Καθ. Φυλακτού για τη φιλοξενία, η κ. Catalano εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης των δυο χωρών, μέσα από συνεργασίες Ινστιτούτων από τη Γαλλία και την Κύπρο. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, το οποίο ήθελα από πολύ καιρό να επισκεφθώ και ήταν ευκαιρία που έπειτα από την εισήγηση του Υπουργού Υγείας πραγματοποιείται σήμερα και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πιθανές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε. 

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ευχαρίστησε την πρέσβειρα Catalano για το ενδιαφέρον, καθώς και τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ για τη φιλοξενία. «Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας των δυο χωρών και η δημιουργία ουσιαστικής συνεργασίας με την Γαλλία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες και τους πολίτες τους», ανέφερε.

Ο Καθ. Φυλακτού ευχαρίστησε την πρέσβειρα Catalano και τον Υπουργό Υγείας και ανέφερε ότι το Ινστιτούτο έχει ήδη συνεργασίες με οργανισμούς της Γαλλίας. «Ωστόσο, αυτές θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω ή ακόμα να δημιουργηθούν νέες με άλλους οργανισμούς σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σήμερα, έγινε μια καλή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.  

   
Other News
winner