ΣΜΙΚ, Από την κλινική πράξη στο εργαστήριο

Με το ενδιαφέρον μου από πολύ νωρίς στραμμένο στο θαύμα που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός, σπούδασα ιατρική στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στην Αιματολογία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου αλλά και κατά την άσκηση της κλινικής Αιματολογίας ως ειδικευμένη ιατρός, παρακολούθησα να συντελείται μια σημαντική πρόοδος τόσο στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παθογένεση των αιματολογικών νοσημάτων όσο και στην θεραπεία τους, όπου η εισαγωγή νέων στοχευμένων προσεγγίσεων άλλαζε ριζικά την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Βαθιά γοητευμένη, αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ περαιτέρω με την επιστήμη και την έρευνα που κρυβόταν πίσω από όλη αυτή την πρόοδο που έβλεπα. Έτσι βρέθηκα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Φοίτησα αρχικά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Μάστερ στην Ιατρική Γενετική της ΣΜΙΚ το οποίο ολοκλήρωσα τον Σεπτέμβριο του 2017. Στη συνέχεια συνέχισα τις σπουδές μου ως διδακτορική φοιτήτρια της Σχολής και βρίσκομαι πλέον στον τέταρτο χρόνο και στην τελική ευθεία για την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου σπουδών. Τόσο για το ερευνητικό έργο που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού μου προγράμματος όσο και για τη διδακτορική μου έρευνα, εργάστηκα στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (Διευθύντρια Καθ. Μαρίνα Κλεάνθους) κάτω από την επίβλεψη του Δρ. Carsten Lederer, σε έναν τομέα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αυτόν της ανάπτυξης γονιδιακής θεραπείας για τις β-αιμοσφαιρινοπάθειες.

Ως αιματολόγος, γνωρίζω πολύ καλά τον αγώνα των ασθενών με χρόνια νοσήματα στα οποία οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν πετυχαίνουν ριζική αντιμετώπιση, αλλά και την αγωνία των ιατρών τους να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι β-αιμοσφαιρινοπάθειες αποτελούν ομάδα μονογονιδιακών διαταραχών της αιμοσφαιρίνης που κληρονομούνται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα συχνές στη χώρα μας, όπου η συχνότητα των φορέων ανέρχεται περίπου στο 12% του πληθυσμού. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, η θεραπεία δεν είναι ριζική και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από την επίπονη υποστηρικτική αγωγή που ακολουθείται, παρουσιάζουν επιπλοκές και έχουν επηρεασμένη ποιότητα ζωής. Το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχω εστιάζεται στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής, ριζικής θεραπείας για τις β-αιμοσφαιρινοπάθειες με βάση τη γονιδιακή θεραπεία. Η γονιδιακή θεραπεία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος και συναρπαστικός τομέας που πιστεύω μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για πολλές κληρονομικές ασθένειες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε τεχνολογίες αιχμής στη γονιδιακή θεραπεία και σε προηγμένα εργαλεία τροποποίησης του γονιδιώματος, πρωτοποριακά για τη χώρα μας, με στόχο την ανάπτυξη βελτιστοποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις β-αιμοσφαιρινοπάθειες. Απέκτησα παράλληλα πολύτιμη εμπειρία σε μια πληθώρα τεχνικών μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, συμμετείχα στη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, έλαβα μέρος σε τοπικά και διεθνή συνέδρια με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, και συμμετείχα στην επίβλεψη προπτυχιακών φοιτητών κατά την πρακτική εξάσκησή τους στο τμήμα. Τέλος γνώρισα ανθρώπους με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, πάθος και αφοσίωση στην έρευνα, ευαισθησία και διάθεση προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον υψηλού επαγγελματισμού και αριστείας που πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα και με ενέπνευσε.

Το περιβάλλον του ΙΝΓΚ καθώς και τα προγράμματα της Σχολής συνδυάζουν την εκπαίδευση, την πρακτική εξάσκηση σε ένα γνήσιο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και την έρευνα, παρέχοντας έτσι στους φοιτητές της Σχολής πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και εφόδια που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν μια αξιόλογη θέση στην επιστημονική κοινότητα του τόπου μας αλλά και τη διεθνή. Στη Σχολή ενθαρρύνεται η ανάπτυξη επαγγελματικών, ομαδικών και ατομικών δεξιοτήτων, όπως η ομαδική εργασία, η συγγραφή επιστημονικών εργασιών, ο δημόσιος λόγος με προφορικές παρουσιάσεις, η διδασκαλία, η βιοπληροφορική κ.ά. Επιπλέον, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα αλλά και σε ό,τι αφορά την κοινωνική προσφορά γενικότερα (διοργάνωση εθελοντικών δράσεων, συμμετοχή σε δράσεις του Telethon κ.ά.). Η φοίτηση στη Σχολή είναι αρκετά απαιτητική και η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγάλη. Χρειάζεται σκληρή δουλειά προκειμένου ο φοιτητής να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες εκπαίδευσης που του παρέχουν τα προγράμματα της σχολής. Απαιτείται προγραμματισμός, αφοσίωση αλλά κυρίως αγάπη και πάθος για την επιστήμη και την έρευνα. Αυτά είναι που τροφοδοτούν τον φοιτητή με την απαραίτητη δύναμη και τον ενθουσιασμό που χρειάζονται για να πετύχει στη σχολή αλλά κυρίως στην επαγγελματική ζωή που ακολουθεί. Οι καθηγητές αλλά και το προσωπικό του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σχολής είναι όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να παρέχουν με ευαισθησία σε κάθε φοιτητή εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Προσωπικά, προσπάθησα να αξιοποιήσω στο έπακρον όλες τις ευκαιρίες που μου παρείχε η Σχολή και το ΙΝΓΚ προκειμένου να αποκτήσω δεξιότητες, να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αναπτύξω επιστημονική και κριτική σκέψη. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες δεν είχα την ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια να τις αποκτήσω, ούσα αφοσιωμένη στην κλινική πράξη που απαιτεί χρόνο αλλά και πολύ κόπο. Για μένα οι σπουδές μου στη ΣΜΙΚ συμπλήρωσαν και εμβάθυναν την ιατρική μου γνώση, μου χάρισαν αυτοπεποίθηση καθώς και πολλά εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία με πιο ακαδημαϊκό προσανατολισμό. Αποτέλεσαν ένα ταξίδι «από την κλινική πράξη στον πάγκο του εργαστηρίου» που πιστεύω με έκανε σοφότερη, αλλά και καλύτερη σαν άνθρωπο. Τέλος, μου χάρισαν ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, του οποίου απόλαυσα κάθε στιγμή.

 

Παναγιώτα Παπασάββα
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής
Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας
Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου – Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

 

Other News
winner