TELETHON - Η Ευή στο δρόμο της προσφοράς

Πάντα νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για τους εθελοντές μας, οι οποίοι ανιδιοτελώς αφιερώνουν το χρόνο και τον κόπο τους προς όφελος του TELETHΟΝ.

Πάντα νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για τους εθελοντές μας, οι οποίοι ανιδιοτελώς αφιερώνουν το χρόνο και τον κόπο τους προς όφελος του TELETHΟΝ. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι και η εθελόντρια μας Ευή Κρητιώτη, φοιτήτρια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του ΙΝΓΚ, η οποία αξιοποίησε τη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Αθήνας, προσφέροντας συγχρόνως και στον φιλανθρωπικό μας θεσμό. Με την ευκαιρία αυτή είχαμε μια σύντομη συνομιλία με την Ευή, την οποία ευχαριστούμε. 

Ποιο ήταν το κίνητρο σου να τρέξεις  για το TELETHON;

Αποφάσισα να αρχίσω να τρέχω πέρσι τον Γενάρη γιατί μετά από ένα τραυματισμό στη μέση μου ήταν η μόνη μορφή αερόβιας άσκησης που δεν μου προκαλούσε πόνο και που με ευχαριστούσε. Σιγά σιγά, αποφάσισα να βάλω στόχο να τρέξω τα 10 χιλιόμετρα στο “Athens Marathon The Authentic” με σκοπό να μαζέψω εισφορές για κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό. Διάλεξα το TELETHON γιατί είναι ο οργανισμός που όχι μόνο συμπαραστέκεται και βοηθά ασθενείς με νευρομυϊκές ασθένειες αλλά επίσης χρηματοδοτεί πολλές έρευνες που διεξάγονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) που επίσης συμπεριλαμβάνει και την διεξαγωγή πολλών διδακτορικών προγραμμάτων. Χωρίς τη βοήθεια του TELETHON δεν θα ήταν εφικτό να κάνω την έρευνα του δικού μου διδακτορικού. Δυστυχώς οι ευκαιρίες που προσφέρονται στη Κύπρο για επιστημονικές έρευνες είναι πολύ λίγες, και παρόλο που έχουμε πολλούς καταξιωμένους Κύπριους επιστήμονες, η δουλειά τους δεν μπορεί να εξελιχθεί όσο θα έπρεπε λόγω των περιορισμένων ευκαιριών που τους προσφέρονται. Γι’ αυτό το TELETHON δεν το διάλεξα μόνο γιατί είναι ο οργανισμός που στηρίζει τη δουλειά μου, αλλά και επειδή μέσω από τις έρευνες που διεξάγονται, βοηθά στην εξεύρεση μεθόδων για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών νευρομυϊκών, γενετικών και άλλων παθήσεων. 

Ποιο ήταν το συναίσθημα σου όταν έφτασες στον χώρο της εκδήλωσης; Είχες άγχος;

Φτάσαμε στη Λεωφόρο Αμαλίας, στο Σύνταγμα νωρίς το πρωί της Κυριακής και η πρώτη εντύπωση που είχα ήταν ο πάρα πολύς κόσμος που παρευρέθηκε εκεί για να τρέξει στους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Συνολικά την ημέρα εκείνη, έλαβαν μέρος πάνω από 50 χιλιάδες δρομείς.  Σίγουρα είχα λίγο άγχος γιατί θα ήταν ο πρώτος μου αγώνας δρόμου, αλλά το κλίμα όπως και οι φίλοι και οικογένειά μου που θα έτρεχαν μαζί μου ή που ήρθαν να μας υποστηρίξουν, με βοήθησαν για να απολαύσω τη ξεχωριστή αυτή ατμόσφαιρα.  

Περίγραψε μας λίγο τις σκέψεις σου κατά τη διάρκεια της διαδρομής που έκανες στον Μαραθώνιο αλλά και την ώρα του τερματισμού σου.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, υπήρχαν πολλοί σταθμοί όπου έπαιζαν μουσική DJs, μουσικές μπάντες, τύμπανα αλλά επίσης υπήρχαν μαζορέτες, ακόμη και εθελοντές που με τους τηλεβόες τους μας εμψύχωναν. Το κλίμα μου θύμιζε ένα μεγάλο πάρτι! Κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής, έτρεχε μαζί μου μια πολύ καλή μου φίλη, που τυγχάνει να είναι και μαραθωνοδρόμος, η Νικολέττα Ψυλλίδου, και πιστεύω πως χωρίς την ενθάρρυνση και παρουσία της δεν θα το απολάμβανα τόσο πολύ! Προς το τέλος της διαδρομής μας, υπήρχε πολύς κόσμος που μας εμψύχωνε και στο πλήθος κατάφερα να δω και να ακούσω τους φίλους και την οικογένειά μου να μας εμψυχώνουν. Η ενθάρρυνση αυτή ήταν πολύ σημαντική, αφού λίγα μέτρα μετά εισήλθαμε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο όπου και τερματίσαμε. Ήταν πολύ συγκινητικό να τερματίζεις σε ένα τέτοιο μνημείο του αθλητισμού της Ελλάδας αφού παράλληλα έπαιζε και ελληνική μουσική και συγκεκριμένα συρτάκι!  

Επιστρέφοντας στην Κύπρο ποιος είναι ο απολογισμός της εμπειρίας σου, τόσο για τη συμμετοχή σου στον Μαραθώνιο όσο και η προσφορά σου στο TELETHON;

Η εμπειρία αυτή μου έμαθε πως το να έχεις υποστήριξη σε ό,τι και να κάνεις, σού δίνει ακόμη παραπάνω ώθηση και βούληση για να φτάσεις τους στόχους σου. Επίσης κατάλαβα πως η δέσμευση που έκανα γι' αυτό το στόχο με βοήθησε να συνεχίσω την προπόνησή μου γιατί αρκετές ήταν οι φορές που υπήρχαν μικροεμπόδια που θα μπορούσαν να με σταματούσαν. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλά άτομα για τη δουλειά που κάνει το ΙΝΓΚ όπως και για τη δική μου έρευνα και με χαροποίησε ιδιαίτερα η ανταπόκριση του κόσμου και πως πάρα πολλοί θέλησαν να κάνουν εισφορές για το TELETHON. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που συνεισέφερε στο TELETHON και για όλη τη στήριξη που μας έδειξε! Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το TELETHON όπως και τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (CSMM) για τη συνεχή βοήθειά τους καθ’ όλες τις προετοιμασίες για το ταξίδι αυτό. Βεβαίως η εμπειρία αυτή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη βοήθεια και στήριξη από την Νικολέττα Ψυλλίδου, την Έλενα Χριστούδια και τον Αλέξανδρο Λιάτσο που έτρεξαν μαζί μου τα 10 χιλιόμετρα, τον Γιάννο Βάκη, Χρίστο Βάκη και Νινέτ Βάκη που έτρεξαν τα 5 χιλιόμετρα, το Δημήτρη Βάκη που συμπλήρωσε ολόκληρο τον αυθεντικό Μαραθώνιο, όπως και τον Γιώργο και Ιόλη Κιαγιά, τους γονείς μου Ανδρέα και τον φίλο μου Μάριο Φέκκο.

Other News
winner