Το παράδειγμα του Λεωνίδα

Στο πλαίσιο του προσωπικού του αγώνα ο Λεωνίδας θα διανύσει μια διαδρομή 8 χιλιόμετρων, από τον εκδρομικό χώρο του Μαχαιρά μέχρι το μοναστήρι του Μαχαιρά με τη συνοδεία φίλων αλλά και ανθρώπων που επιθυμούν απλά να τον στηρίξουν

Όλα αυτά τα χρόνια που διοργανώνουμε το TELETHON, μάς δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς ασθενείς - μέλη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου. Πολλοί από αυτούς, λαμβάνοντας μέρος στο TELETHON άφησαν το δικό τους ιδιαίτερο αποτύπωμα στις ψυχές μας με το ήθος, το θάρρος αλλά και με την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Λεωνίδας Χατζημιτσής, ο οποίος διαγνώστηκε με τη σπάνια νόσο της  Σπαστικής Παραπληγίας. Τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης παρουσιάστηκαν στον Λεωνίδα σε ηλικία 33 ετών. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πάθηση είναι εξελικτικής μορφής, έτσι 10 χρόνια μετά, ο Λεωνίδας σήμερα αντιμετωπίζει δυσκολία στη βάδιση. Η πάθηση επηρέασε το σώμα του αλλά όχι και το πνεύμα του. Η δίψα του για  ζωή, τον οδήγησε σε ένα μεγάλο ταξίδι ώστε να πάρει απαντήσεις σε πανανθρώπινα ερωτήματα. Το αποτέλεσμα καταγράφεται από τον ίδιο στο βιβλίο του με τίτλο “BREATHE”.  

Στο πλαίσιο του προσωπικού του αγώνα ο Λεωνίδας θα διανύσει μια διαδρομή 8 χιλιόμετρων, από τον εκδρομικό χώρο του Μαχαιρά μέχρι το μοναστήρι του Μαχαιρά με τη συνοδεία φίλων αλλά και ανθρώπων που επιθυμούν απλά να τον στηρίξουν. Η πορεία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και η εκκίνηση θα δοθεί στις 10π.μ. Η τιμή συμμετοχής θα είναι 10 ευρώ και για κάθε συμμετοχή θα προσφέρουμε το βιβλίο του Λεωνίδα «BREATHE».

 

Ο Λεωνίδας μάς παραχώρησε την πιο κάτω συνέντευξη: 

Γιατί έδωσες το όνομα BREATHE στο βιβλίο σου;

Η ζωή ξεκινά με την πρώτη αναπνοή και τελειώνει με την τελευταία. Στο ενδιάμεσο, η αναπνοή είναι ο καθρέφτης του πως αισθάνεσαι και το μέσο για να βρίσκεις την ισορροπία σου και να νιώθεις καλύτερα. Ίσως οι περισσότεροι να αναπνέουν χωρίς να το σκέφτονται, για κάποιους όμως από εμάς επιβάλλεται να αναπνέουμε συνειδητά για να αντιμετωπίζουμε την κάθε επόμενη πρόκληση, για να στεκόμαστε στα πόδια μας και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η ανάγκη αυτή αποτελεί αφύπνιση, γιατί μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας και μας ενθαρρύνει να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι. Μας υπενθυμίζει ότι η αναπνοή δεν είναι απλά σύντροφος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή! Μέσα από το BREATHE αναπνέω κυριολεκτικά καλύτερα και εύχομαι να βοηθήσει και άλλους να επιτύχουν το ίδιο.

 
Ποιο ήταν το κίνητρο να θελήσεις να γράψεις το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ο στόχος μου ήταν να οργανώσω τις σκέψεις μου και τη γνώση που αποκόμισα από διάφορα βιβλία και από εμπειρίες της ζωής μου, ώστε πρώτα να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και τι θέλω από την ζωή μου και, έτσι, να είμαι σε θέση να προσφέρω περισσότερα στα παιδιά μου και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. 

 
Θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τι έχεις αποκομίσει μέσα από το ταξίδι συγγραφής του βιβλίου σου.

Το “BREATHE” αποτελεί σύνθεση βασικών λέξεων που χαρακτηρίζουν τη ζωή όλων μας και έχει σκοπό να μας τις θυμίζει μέσα από την απλή καθημερινή λειτουργία της αναπνοής. Αυτές είναι Breath, Resilience, Embrace, Accountability, Truths of Life, Happiness και Enjoy.

Αφιερώστε χρόνο να αναπνέετε συνειδητά πιο συχνά και να ακούγετε τι σας λέει η αναπνοή σας (breath) και θα μάθετε πολλά για εσάς. Τι σας κάνει χαρούμενους, αλλά και τι σας αναστατώνει, τι σας φοβίζει, τι σας κάνει να λυπάστε, να νιώθετε άβολα, ακόμα και να αρρωσταίνετε. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες σας και τις αλήθειες της ζωής (truths of life) σας δίνετε η δυνατότητα να γίνετε πιο ανθεκτικοί (resilient), να αγκαλιάζετε την ζωή με περισσότερη πίστη και αγάπη παρά φόβο (embrace) και να διαλέγετε πιο υπεύθυνα τις εμπειρίες που θα βιώνετε (accountability). Όλα αυτά βοηθούν στο να χτίζετε καλύτερες σχέσεις που είναι η βάση πάνω στην οποία κάποιος βιώνει την ευτυχία (happiness). Αν δεν είσαι ευτυχισμένος εσύ για εσένα και εγώ για εμένα, αν δεν καταφέρουμε να είμαστε ευτυχισμένοι εμείς μαζί, πως θα απολαύσει (enjoy) ο καθένας μας την ζωή του καλύτερα και να αφήσουμε για κληρονομιά μας ένα καλύτερο αύριο για τους απογόνους μας;

Το τρόπαιό μου από τη συγγραφή του βιβλίου μου είναι να αγκαλιάζω περισσότερο τη ζωή, τους άλλους και τον εαυτό μου. Να πιστεύω περισσότερο, να αναπνέω περισσότερο αλλά και να σκέφτομαι «λιγότερο.» Δυστυχώς, τους περισσότερους, μας στοιχειώνουν οι σκέψεις μας και, ακόμα χειρότερα, οι φοβίες μας.

 
Σε ποιο επίπεδο η πάθηση επηρέασε τον τρόπο σκέψης σου;

Αναμφίβολα «με έκατσε έναν τόπο» και αυτό με βοήθησε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο να γνωρίσω τον εαυτό μου και να ψάξω για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που πάντα με απασχολούσαν για τη ζωή. Πιστεύω ότι κάθε περιπέτεια κρύβει ευκαιρίες και το ταξίδι ανακάλυψης και βίωσής τους δίνουν νόημα στη ζωή μας. Καμιά φορά, οι μεγαλύτερες προκλήσεις έχουν να προσφέρουν πιο σημαντικά μαθήματα.

 
Ποιους στόχους ή επιθυμίες έχεις για το μέλλον;

Οι στόχοι μου παραμένουν οι ίδιοι: Να είμαι καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος πατέρας. Αυτό για μένα σημαίνει να φροντίζω ακόμα καλύτερα τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά και ψυχικά. Όσο καλύτερα είμαι εγώ, τόσο περισσότερα έχω να προσφέρω και η ευτυχία για μένα βγαίνει μέσα από αυτή την προσφορά.

 
Τι θα συνιστούσες στους συνάνθρωπους σου που ταλαιπωρούνται από μια χρόνια ή και ανίατη πάθηση;

Αποφεύγετε να σκέφτεστε τι δεν μπορείτε να κάνετε και να είστε με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε “disabled.” Η «υπομονή» και η «ελπίδα» είναι όμορφες λέξεις αλλά η «αλλαγή» επιβάλλει να αλλάξετε. Επιβάλλει την ύπαρξη οράματος, πλάνου, πειθαρχίας και δράσης. Και, η δράση απαιτεί ενέργεια και όλοι μας γνωρίζουμε ότι μπορούμε να την βρούμε μέσα από την σωστή άσκηση και διατροφή, μέσα από τις ποιοτικές σχέσεις και μέσα από τους στόχους που θέτουμε και που είναι απαραίτητοι για να ξεκινούμε την κάθε μας μέρα. Ξεκίνα κάθε νέα μέρα με ευγνωμοσύνη που σου δόθηκε να την ζήσεις και τέλειωσε την με εκτίμηση που είχες την ευκαιρία να την ζήσεις. Αγκάλιασε το δώρο της ζωής σου και θα δεις ότι θα σε αγκαλιάσει και αυτό. Τέλος, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα αγαπημένο μου γνωμικό: “When you own your breath, nobody can steal your peace.”

 

 

Other News
winner