Στην Κυριακή Μιχαηλίδου το βραβείο «Πάνος Ιωάννου»

Στη δρ Κυριακή Μιχαηλίδου απονεμήθηκε φέτος το ετήσιο βραβείο Νέος Επιστήμονας «Πάνος Ιωάννου» για το 2018, το οποίο θεσμοθέτησε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου στη μνήμη του Πάνου Ιωάννου, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο Πρόγραμμα Πρόληψης της Θαλασσαιμίας, με την εισαγωγή νέων τεχνικών. 

Η Κυριακή Μιχαηλίδου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας με Διευθυντή τον Καθ. Κυριάκο Κυριάκου και στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του 2018, η Κυριακή δημοσίευσε 11 επιστημονικά άρθρα, με ψηλούς συντελεστές απήχησης, το γνωστό ως Impact Factor και αφορούν κυρίως τη μεγαλύτερη γονιδιακή μελέτη του καρκίνου του μαστού στον κόσμο. Συγκεκριμένα, μια από τις δημοσιεύσεις της το 2018 αναφερόταν στη δημιουργία ενός πολυγονιδιακού μοντέλου εκτίμησης κινδύνου για την ανίχνευση γυναικών οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, τα αποτελέσματα της οποίας θα βοηθήσουν καταλυτικά το γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Η Κυριακή έχει βραβευθεί με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Νέος Ερευνητής» 2018 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής», του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για το ερευνητικό της έργο στη γενετική επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού.

Τη δεκαετία του 1990, ο Πάνος δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο μοριακής γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπου και εργάστηκε ως Ανώτερος Επιστήμονας μέχρι το 1997.  Η δράση του Πάνου είχε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη υπηρεσιών μοριακής διάγνωσης για τη Θαλασσαιμία όσο και στην ανάπτυξη έρευνας για την Θαλασσαιμία. Το 1997, ο Πάνος πήγε στην Αυστραλία στο Murdoch Research Institute στη Μελβούρνη, όπου ίδρυσε μια νέα ερευνητική ομάδα για την ανάπτυξη θεραπειών για τη Θαλασσαιμία όπως και για άλλες ασθένειες. Ο Πάνος Ιωάννου πέθανε το 2005, σε ηλικία μόλις 54 ετών, από καρκίνο και σε ένδειξη εκτίμησης και τιμής από το 2006, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, θέσπισε το Βραβείο “Panos Ioannou” Junior Scientist Award το οποίο απονέμεται, έπειτα από επιστημονική αξιολόγηση, στον επιστήμονα ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη, και κυρίως στην έρευνα, μέσω της δουλειάς τους στο Ινστιτούτο. «Από τότε έχουν βραβευθεί αρκετοί νέοι επιστήμονες, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος της νέας γενιάς να συμβάλει και να προσφέρει νέες μεθοδολογίες, νέες τεχνικές ακόμα και νέες θεραπείες, που προκύπτουν μέσα από την έρευνά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού.

 

24 Μαΐου 2019
Λευκωσία

Related Articles
winner