Παγκόσμια Ημέρα DNA, Διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων

Πρόσφερε 35 χιλιάδες υπηρεσίες το ΙΝΓΚ σε ένα χρόνο

Διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων 

 

Στις 35 χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν το 2018 στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σύμφωνα με τον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, η οποία τιμάται σε όλο τον κόσμο κάθε 25η Απριλίου. Διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων στο πλαίσιο υπηρεσιών που προσφέρθηκαν από το Κλινικό Τμήμα σε περίπου 8.000 άτομα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποίησαν περίπου 22.000 εξετάσεις μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 7.500 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά αλλά και προγεννητικές περιπτώσεις.    


Παγκόσμια Ημέρα DNA
Η 25η Απριλίου έχει αφιερωθεί στο DNA γιατί τέτοια μέρα το 1953, δημοσιεύτηκε η ερευνητική εργασία των James Watson και Francis Crick στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, όπου έγινε για πρώτη φορά η περιγραφή της δομής του DNA ως ένας διπλός έλικας.  Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου τιμά ιδιαίτερα την παγκόσμια αυτή μέρα, και θεωρείται το κατεξοχήν κέντρο της χώρας το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα της γενετικής και στους τρεις πυλώνες, της έρευνας, υπηρεσίες και εκπαίδευση. 

Από την ίδρυσή του, το ΙΝΓΚ προσφέρει στους ασθενείς με μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών οι οποίες στο 90% παρέχονται αποκλειστικά μόνο από το ΙΝΓΚ και εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, όπως οι προγεννητικοί έλεγχοι για τη Θαλασσαιμία, το πρόγραμμα για το Σύνδρομο Down, το πρόγραμμα της γενετικής για τον καρκίνο του μαστού και η πρόληψη για το Friedreich Ataxia. 

Επίσης, το Ινστιτούτο είναι το μοναδικό κέντρο που προσφέρει δικανικές υπηρεσίες στην Αστυνομία της Κύπρου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ταυτοποίηση λειψάνων των αγνοουμένων. Τέλος, συμμετέχει σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, οι οποίες είναι απαραίτητες στη μείωση της επιβάρυνσης της ασθένειας ενώ ωστόσο είναι σημαντικές για την πρόοδο της τεκμηριωμένης ιατρικής. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ΙΝΓΚ διεξάγει γενετικές επιδημιολογικές μελέτες για ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τον κυπριακό πληθυσμό και λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για τη ανάπτυξη εξειδικευμένων μεθόδων και προσφοράς διαγνωστικών υπηρεσιών για ασθένειες που αφορούν τον κυπριακό πληθυσμό. 

«Το DNA έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο λόγω της εμπλοκής του σε πολλές ασθένειες. Η γενετική έχει εισχωρήσει για καλά στη ζωή μας και το μόνο σίγουρο είναι η εξέλιξη και ανακαλύψεις που έπονται με τη μελέτη του τομέα της γενετικής» τονίζει ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Και προσθέτει: «Η διερεύνηση του DNA, μπορεί να μας δώσει πολλά ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη που συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών και κατά συνέπεια στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου δηλώνει παρών ως προς την υλοποίηση του στόχου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».

Το Ινστιτούτο στελεχώνεται από τους πλέον έμπειρους και καταρτισμένους ιατρούς και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι διδάσκουν παράλληλα στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου που εδρεύει στο Ινστιτούτο.    

«Προσηλωμένοι στο στόχο μας για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας προς το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παροχής υπηρεσιών προς όλους όσους το έχουν ανάγκη», καταλήγει ο Καθηγητής Φυλακτού, υπογραμμίζοντας ότι στη βάση αυτού του σκεπτικού αποφασίστηκε και η ένταξη του Ινστιτούτου στο Γενικό Σύστημα Υγείας.


25 Απριλίου 2019
Λευκωσία

Related Articles
winner