Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το ερευνητικό κέντρο και το αμφιθέατρο που θα ανεγερθούν στον Άγιο Δομέτιο


Eνα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο θα συνυπάρχουν σε μερικά χρόνια στο ενιαίο κτιριακό σύμπλεγμα στο Δήμο Αγίου Δομετίου και θα τεθούν στην υπηρεσία όλων των πολιτών της Κύπρου. Πρόκειται για το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα από τις υφιστάμενες του εγκαταστάσεις, κοντά στον κυκλικό κόμβο του Κολοκασίδη δίπλα από τη Νεκρή Ζώνη. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που επιλέγηκε ανήκει στους Ιωάννη Παπαδόπουλο και Γεωργία Δασκαλάκη, οι οποίοι προσπάθησαν να αναδείξουν και να ενοποιήσουν το διττό χαρακτήρα του έργου, «ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ως αλληλένδετες εκφράσεις ενός ευρύτερου ανθρωποκεντρικού στοιχείου». Αναλυτικά, η ομάδα αποτελείται από τους: Γεωργία Δασκαλάκη και Ιωάννη Παπαδόπουλο (Ομάδα Μελέτης), Άννα Μωραΐτου και Ανδρέα Μπύρο (Συνεργάτες), Χ. Σαββίδης και ΣΙΑ ΕΕ, ΕΛΥΤΡΟΝ Αρχιτεκτονική + Πολεοδομία: Καλλιόπη Βαλσαμίδου, Χαράλαμπος Σαββίδης (Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες), Νικόλας Κοτοπούλης (Σύμβουλος Εργαστηρίων) και Θεόδωρος Τιμαγένης (Σύμβουλος Ακουστικής).

Παραλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο, €55.000, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία του έργου το απόγευμα της Πέμπτης, 13 Σεπτεμβρίου 2018, οι δύο αρχιτέκτονες ανέφεραν ότι με βάση την πρότασή τους το Ινστιτούτο και το αμφιθέατρο θα συνυπάρχουν και θα εμφανίζονται εξίσου δυναμικά χωρίς το ένα να υποβαθμίζει το άλλο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη λειτουργική αυτονομία τους.  Θα ενταχθούν σε ένα κτιριακό συγκρότημα  σύγχρονο, απλό και καθαρό στη μορφή του με έντονο το στοιχείο του πρασίνου σε όλες τις στάθμες .Ένα κτίριο που θα "αναπνέει" και θα αποκαλύπτει με ελεγχόμενο τρόπο το εσωτερικό του ενώ θα στέκεται μέσα στο περιβάλλον του με δυναμισμό αλλά και μέτρο.  

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σημερινή ημέρα γιατί το όραμα όλων μας για την ανάπτυξη  του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου με τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά» ανέφερε στην τελετή απονομής των αρχιτεκτονικών βραβείων ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου σχεδίου. «Διακρίναμε μία λιτή, ισορροπημένη αρχιτεκτονική προσέγγιση, οικεία προς το Ινστιτούτο, κάτι που πιστεύουμε θα συμβάλει στην επιτυχία του έργου. Διαθέτει αρκετά στοιχεία ώστε να αναδείξει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο, υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας, αντάξιας του έργου που επιτελεί το ΙΝΓΚ». 

Ο καθ. Φυλακτού ανέφερε ότι η εν λόγω επέκταση σκοπό έχει να ενδυναμώσει τον πυλώνα της έρευνας στη χώρα μας τόσο σε τομείς εξειδίκευσης του ΙΝΓΚ όσο και σε νέους αναδυόμενους τομείς αιχμής στον ευρύτερο τομέα της Υγείας. «Είναι ένα έργο που θα δώσει νέες διαστάσεις και προοπτικές στον τομέα της υγείας. Με τις νέες ερευνητικές ομάδες, την αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή και τη νέα τεχνολογία σε εξοπλισμό που απαιτεί η νέα και μέλλουσα γενιά, το ΙΝΓΚ θα προχωρήσει σε νέους δρόμους, υπηρετώντας τον ίδιο και μοναδικό του σκοπό, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών μας», κατέληξε. Το συνολικό μικτό εμβαδόν του νέου κτιρίου ανέρχεται στα 11.000 τ.μ. περίπου, ενώ το υπαίθριο αμφιθέατρο ανέρχεται σε 1.200 τ.μ. περίπου. O προϋπολογισμός δαπάνης του έργου, με βάση τις ισχύουσες τιμές είναι €15.000.000 (δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο Ινστιτούτο από την ίδρυσή του το 1990. 

Δεύτερο βραβείο, €40.000, απονεμήθηκε στην ομάδα του γραφείου Not a Number Architects που αποτελείται από τους κα. Ελένη Παυλίδου, κα. Δομινίκη Δαδάτση και κ. Ερμή Αδαμαντίδη και τρίτο βραβείο, €25.000 στον κ. StephanBuerger. Έπαινο απέσπασαν οι Άλκης Δίκαιος και Μάριος Χριστοδουλίδης, €8.000 έκαστος. Όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί θα εκτίθενται στο Ινστιτούτο μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. 

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Related Articles
winner