MHNYMA ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΤΣΗ, Τιμή και προνόμιο να συνεισφέρουμε

Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου κ. Γιάννη Μάτση, με την ευκαιρία των 30χρονων του Ινστιτούτου
 
 
Αξιότιμοι και αγαπητοί Γιατροί, Καθηγητές, σκληρά εργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό, Διοικητικό Προσωπικό και Προσωπικό Υποστήριξης του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,
 
Απευθύνω πρωτίστως την απεριόριστη εκτίμηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς που εργάζεστε σκληρά και συνεισφέρετε στους υψηλούς στόχους του Ινστιτούτου μας.
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι τρεις σημαντικότεροι τομείς που συμβάλλουν ουσιαστικά σε μια κοινωνία και που μπορούν να την μεταμορφώσουν και να φέρουν σημαντικά οφέλη είναι η εκπαίδευση, η ιατρική άσκηση και η ιατρική επιστημονική έρευνα.  Να νοιώθετε περήφανοι λοιπόν αγαπητοί φίλοι, γιατί αυτοί είναι  οι τρείς βασικοί πυλώνες που εδραιώνουν το έργο του Ινστιτούτου και καθορίζουν την αποστολή του, αφού πρωταρχικός  σκοπός του είναι η υγεία και ευημερία των συνανθρώπων μας, μέσα από την πρόληψη των ασθενειών, τις εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, την επιστημονική έρευνα και την ακαδημαϊκή κατάρτιση.
 
Ενδεικτικά αναφέρω:
 
Στον τομέα της Εκπαίδευσης:
 • Το Ινστιτούτο συνεργάζεται διαχρονικά με διάφορα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού για την διεκπεραίωση διδακτορικών διατριβών στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.  Μέχρι τώρα ολοκλήρωσαν πάνω από 60 φοιτητές τις διδακτορικές τους σπουδές στο Ινστιτούτο μέσω τέτοιων συνεργασιών.
 • Το Σεπτέμβριο του 2010 αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα δυ-ιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ και Διδακτορικό στην Ιατρική Γενετική.
 • Από το 2012 λειτουργεί η μεταπτυχιακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου, προσφέροντας 7 μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό στους κλάδους της Ιατρικής Γενετικής, Μοριακής Ιατρικής, Νευροεπιστήμης και Βιοϊατρικής Έρευνας.  Μέχρι σήμερα αποφοίτησαν 154 φοιτητές Μάστερ και Διδακτορικό, και τώρα φοιτούν 75 φοιτητές στο σύνολο.
 • Προσφέρεται εκπαίδευση Νευρολόγων από την Κύπρο και το εξωτερικό, διάρκειας ενός έτους, για την απόκτηση ειδικότητας στη Νευρολογία. 
 • Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι οι ερευνητικές διατριβές των φοιτητών εκπονούνται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.
 
Όσον αφορά τον τομέα της ιατρικής άσκησης, μέσω της οποίας παρέχονται εξειδικευμένες ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες:
 • Το Ινστιτούτο παρέχει πάνω από 500 διαφορετικές εξετάσεις ετησίως, οι περισσότερες των οποίων είναι μοναδικές για την Κύπρο.
 • Παρέχει επίσης άνω από 40.000 εργαστηριακές υπηρεσίες ετησίως.
 • Πέραν των 7.000 ασθενών το χρόνο επισκέπτονται το Ινστιτούτο.
 • Υπάρχει πολυθεματική ομάδα που προσφέρει υπηρεσίες - Καρδιολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Ορθοπεδικοί, Γαστρεντερολόγοι, αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως λογοθεραπευτές, διαιτολόγοι και ψυχολόγοι.
 • Το  Ινστιτούτο συμμετέχει σε εθνικά προγράμματα πρόληψης όπως αυτό της Θαλασσαιμίας, του Σύνδρομου Ντάουν, του καρκίνου του μαστού και της πρόληψης για την Ατάξια του Φριντράιχ.
 • Από τον Ιούνιο του 2019, το Ινστιτούτο υποστηρίζει και προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από το ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο μας.
 
Όσον αφορά τον τομέα της Έρευνας:
 • Το Ινστιτούτο αναπτύσσει πρωτοποριακή βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς που ανάφερα πιο πάνω.
 • Περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας / Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας το 1998 και την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004.
 • Δεν είναι τυχαίο που μέσα από τη δράση του Ινστιτούτου πετυχαίνονται ανά μέσο όρο:
 • 45 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα ετησίως,
 • 55 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά άρθρα ετησίως,
 • 6 επιστημονικά βραβεία το χρόνο.
 
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η παγκόσμια αναγνώριση του Ινστιτούτου, που του έχει επιτρέψει να δημιουργήσει ένα εκτενές δίκτυο συνεργασιών, όπως:
 • Συνεργασίες με κέντρα και πανεπιστήμια στις γύρω χώρες και προσφέρει διαγνωστικές υπηρεσίες ως περιφερειακό κέντρο, όπως επίσης, συνεργάζεται με πολλά αξιόλογα ακαδημαϊκά κέντρα του εξωτερικού για τη διεκπεραίωση ερευνητικών και μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
 • Σύναψη Μνημονίων Συναντίληψης με διάφορες χώρες σε θέματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς που εξειδικεύεται το Ινστιτούτο. 
 • Το Ινστιτούτο, και η Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έχει συνάψει συμφωνίες με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Κύπρου για την εκπαίδευση των φοιτητών τους στον κλάδο της Νευρολογίας
 
Ευθύνη μου σαν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να ευχαριστήσω και να εκφράσω την απεριόριστη μας εκτίμηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε όλους τους προκάτοχους μας, που ο καθένας με τον τρόπο του ήταν υπεύθυνοι για να δημιουργήσουν και να εμπεδώσουν τα ψηλά πρότυπα του Ινστιτούτου.
 
Εμείς έχουμε παραλάβει την σκυτάλη από αυτούς, και τρέχουμε, προσπαθώντας μέσω του δικού μας έργου να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους, συνεχίζοντας το μεγάλο τους όραμα και έργο.  Έτσι λοιπόν, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, εκτείνουμε την εκτίμηση μας, τα σέβη μας και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους που οραματίστηκαν, ενδιαφέρθηκαν και συνέβαλαν στο έργο του Ινστιτούτου.  Ενδεικτικά:
 • Τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου, τη Lady Langley, σύζυγο του πρώην Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, και τον Δρ Λεύκο Μίτλεττον, που το 1987 είχαν το όραμα να ιδρύσουν το Κυπριακό Ίδρυμα Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία.
 • Με την σειρά του, το Κυπριακό Ίδρυμα Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία που δημιούργησε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου το 1990, ως ένα ιδιωτικό, μη-κερδοσκοπικό, δικοινοτικό οργανισμό με σκοπό τη δραστηριοποίησή του στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και άλλων βιοϊατρικών επιστήμων.
 • Τον Δρ Λεύκο Μίτλεττον, με ειδικότητα στη Νευρολογία και εξειδίκευση στις Νευρομυϊκές Παθήσεις, ο οποίος ήταν ιδρυτής και πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου.
 • Την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από το USAID πρόγραμμα των ΗΠΑ που χορήγησαν με £6.200.000 την οικοδόμηση του κτιρίου και τον εξοπλισμό, και την Κυπριακή Κυβέρνηση που παραχώρησε την γη στην οποία κτίστηκε το ιδιόκτητο κτήριο του Ινστιτούτου.
 • Την Κυπριακή Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα δύο Υπουργεία - Υγείας και Οικονομικών - που διαχρονικά υποστηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου με υποστηρικτικά έργα και χρηματοδότηση, αφού ούτως ή άλλως καλύπτουν και τον ετήσιο προϋπολογισμό μας, με αντάλλαγμα την προσφορά υπηρεσιών από το Ινστιτούτο στα Νοσοκομεία της Κύπρου.
 • Τέλος, θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω εσάς, τον αφανή ήρωα, το προσωπικό του Ινστιτούτου, που πασκίζει καθημερινά για να διεκπεραιώσει το έργο του Ινστιτούτου και κυρίως να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες στους ασθενείς μας.
 
Όλοι μας στο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούμε μεγάλη τιμή και προνόμιο που μας έχει επιτραπεί να συνεισφέρουμε στο σημαντικό σας αυτό έργο.  Υπόσχεση μας να δουλέψουμε σκληρά, αδιάλειπτα  και αμερόληπτα για να συμβάλουμε με τη σειρά μας προς την επίτευξη των κοινών μας όλων στόχων.
 
Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, επιτρέψετε μου να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους σας, στις οικογένειας σας, στους φίλους σας και συνάδελφους σας/μας ευτυχισμένο και υγιές νέο έτος.
 
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
 
Γιάννης Μάτσης
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
 
 
 
Related Articles
winner