ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2018, Πολλαπλά τα οφέλη της έρευνας

Χρειάζεται χρόνος αλλά και πίστη για να καθιερωθεί η έρευνα και να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο στον τομέα της έρευνας.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Πολλαπλά τα οφέλη της έρευνας

Θα ήταν ιδανικό να ευχόμουν ότι μέσα στο 2018 η Κύπρος να αποκτήσει κουλτούρα έρευνας όπως και να δρέψει καρπούς από αυτήν. Χρειάζεται, όμως, χρόνος αλλά και πίστη για να καθιερωθεί η έρευνα και να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο στον τομέα αυτόν. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί εύκολα πώς η έρευνα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη χώρα μας. Από τη μια, αρκετά ερευνητικά προγράμματα μπορεί να μην αποδίδουν τους αναμενόμενους καρπούς και από την άλλη χρειάζεται αρκετός χρόνος για να διαφανεί ο αντίκτυπος της έρευνας στην καθημερινότητά μας. Και όμως, υπάρχουν παραδείγματα που η επένδυση στην έρευνα συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής. Χώρες, όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβικές, που είναι πολύ ανεπτυγμένες και έχουν πολύ ψηλό βιοτικό επίπεδο είναι ταυτόχρονα και προηγμένες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.


Αν χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της εφαρμογής της έρευνας στον τομέα της υγείας, υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορούν αποκομίσουμε ως Κύπρος από τη σωστή διοχέτευση κονδυλίων για τη βελτίωση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Κάποιες από αυτές τις έρευνες μπορούν να σχεδιαστούν για να αντιμετωπιστούν άμεσα ανάγκες που έχουν, ειδικά μερικοί από τους συμπατριώτες μας. Έχουν φυσικά διεξαχθεί ήδη αρκετά ερευνητικά προγράμματα στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς της υγείας που έχουν επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στην υγεία. Ένα διαχρονικό πετυχημένο πρόγραμμα που έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη χώρα μας είναι η σωστή εφαρμογή του προληπτικού προγράμματος για τη Θαλασσαιμία. Με τη συμβολή πολλών, το αποτέλεσμα της επιτυχούς εφαρμογής του προληπτικού προγράμματος για τη Θαλασσαιμία είναι ότι πολύ λίγα μωρά με Θαλασσαιμία έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή της προγεννητικής και προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας. Κάποιοι άλλοι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σε ερευνητικά προγράμματα, σε τομείς αιχμής με απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από οφέλη στους ασθενείς προκύπτουν και οικονομικά οφέλη από την εμπορικοποίηση των ανακαλύψεων. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η πρόληψη, η σωστή διαχείριση ή η θεραπεία μιας ασθένειας έχουν τεράστια κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τη χώρα μας αλλά ιδιαίτερα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Για να πάμε μπροστά σε αυτούς τους τομείς και για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα, αφού πρώτα δημιουργήσουμε τη σωστή κουλτούρα και αντιληφθούμε όλοι τα τεράστια οφέλη. Χρειάζονται οικονομικοί πόροι φυσικά, αλλά χρειάζεται και προσπάθεια για να δημιουργηθεί το σωστό οικοσύστημα έτσι ώστε να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα. Έχουν γίνει τελευταία κινήσεις και βήματα προς αυτήν τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που δημιουργεί καλούς οιωνούς για το μέλλον. Ένα είναι το σίγουρο, η χώρα μας έχει πολλά μυαλά τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό που μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της έρευνας. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει το μεγαλύτερο, κατά την άποψή μου, ρόλο, έτσι ώστε να πάει η χώρα μας μπροστά στον τομέα της έρευνας. Η προσέλκυση έμπειρων ερευνητών από το εξωτερικό, η εκπαίδευση νέων ερευνητών σε κέντρα αριστείας του εξωτερικού αλλά και η ανάπτυξη των ερευνητών που εργάζονται σε ακαδημαϊκά, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις στην Κύπρο πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα προτεραιότητας αν θέλουμε να συνεχίζουμε να προοδεύουμε.  


Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής προχωρεί σε επέκταση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων με τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου όπου θα στεγάσει νέες ερευνητικές ομάδες σε τομείς αιχμής με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η κτηριακή επέκταση που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει ως στόχο την περεταίρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου μας. Μέσα από αυτήν την ανάπτυξη, ευχόμαστε ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες ασθένειες αλλά και θα εδραιώσει σε μεγαλύτερο βαθμό το Ινστιτούτο ως ένα κέντρο έρευνας με διεθνή εμβέλεια.      


Χρειάζεται πίστη ότι η ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο θα φέρει πολλά καλά, ιδιαίτερα στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι αποδεδειγμένο και πρέπει να το πιστέψουμε!

 
Καθ. Λεωνίδας Α. Φυλακτού
Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής
Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου 

*Το άρθρο γράφτηκε για την επετειακή έκδοση «Η Κύπρος το 2018, ευκαιρίες και προκλήσεις», που κυκλοφόρησε με τον Φιλελεύθερο στις 31-12-2017

Other News
winner