ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΚΔ

Ανανεώθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΚΔ και ΙΝΓΚ για την ταυτοποίηση αγνοουμένων και πεσόντων 

Ανανέωση της Συμφωνίας για ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων και πεσόντων υπεγράφη πριν από λίγες μέρες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία, του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Συγκεκριμένα τη Συμφωνία υπέγραψαν στις 23 Μαρτίου 2018 ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, Λεωνίδας Φυλακτού. Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε το 2001 και όπως δήλωσε ο κ. Φώτης Φωτίου, μετά τη συνάντηση στο Ινστιτούτο, «η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πολύπλευρη και με τη σημερινή υπογραφή ανανεώνεται επίσημα η θέλησή τους να συνεχιστεί».

Από την πλευρά του ο κ. Φυλακτού είπε ότι ανανεώνεται η συνεργασία για να συνεχιστεί το «ιερό έργο το οποίο αποσκοπεί  στον εντοπισμό των ηρώων μας κατά την περίοδο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα μας». «Το Ινστιτούτο είναι πάντα στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ό,τι χρειαστεί» πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει προς τους ασθενείς, το ΙΝΓΚ συμβάλλει και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και πεσόντων. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΚ Ιωάννης Μάτσης διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο παραμένει κοντά στην κοινωνία και την Πολιτεία «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι "είναι κοινός ο στόχος με το Ινστιτούτο για την επίλυση του πονεμένου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων". Η συνεισφορά του Ινστιτούτου σε αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και θα είναι σημαντική, πρόσθεσε. Είπε ακόμη, ότι η συνεργασία του Ινστιτούτου με την Κυπριακή Δημοκρατία για θέματα αγνοουμένων ξεκίνησε ανεπίσημα τη δεκαετία του ‘90 και επίσημα το 2001 και αφορούσε τη συλλογή και τυποποίηση γενετικών δειγμάτων από οικογένειες αγνοουμένων και πεσόντων, καθώς και την ταυτοποίηση λειψάνων που είχαν εκταφεί στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφέρθηκε στις εκταφές των πεσόντων του Νοράτλας, του Φαέθων, στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και πιο πρόσφατα στην Αθαλάσσα, όπου «το Ινστιτούτο ήταν ένας από τους σημαντικούς συνεργάτες μας». Εξάλλου, είπε ότι κατά τη συνάντηση με το ΙΝΓΚ συζητήθηκε και το θέμα των ψεκασμένων οστών των αγνοουμένων. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξαντλήσουμε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουμε να εξάξουμε γενετικό υλικό από αυτά τα ψεκασμένα οστά» είπε.

Other News